Дан побједе над фашизмом, 9.мај у Модричи je обиљежен  поетским часом и  полагањем вијенаца испред Споменика погинулим жртавама фашистичког терора у Градском парку.

У име Општине Модрича вијенце су положили начелник општине Младен Крекић и замјеник начелника Никола Савић, предсједник и потпредсједник Скупштине општине Синиша Никић и Велибор Цвијић,  преставници Субнор-а, Општинске борачке организације, ветерана рата ВРС, ратних заробљеника и логораша, републичких органа, јавних установа и предузећа општине Модрича, делегацијe Удружења пензионера Модрича и Мото клубa „Ноћни вукови“. Бројни грађани Модриче присуствовали су полагању вијенаца и одали почаст погинулим жртвама фашистичког терора.

Магистар – експерт историјских наука Ђорђе Нијемчевић поздравио је присутне, нагласио да је Модрича   дала значајан допринос у антифашистичкој борби. На крају је послао поруку мира свима који обиљежавају Дан побједе над фашизмом.

„Модрича је била мало мјесто са око 19.000 становника али је дала велики допринос у антифашистичкој борби. Око 850 бораца је учествовалу у рату од чега је 288 погинуло, а 433 су жртве ратног терора. Захваљујем се свима који су данас дошли да испред Спомен костурнице одају дужну пошту нашим херојима. Они су дали све од себе за слободу коју данас имамо. Овим преносимо поруку младим генерацијама да ћемо им у аманет оставити слободу“, истакао је Ђорђе Нијемчевић.

„Са данашњег обиљежавања шаљемо поруку мира и слободе за коју су многи дали своје животе. То су била тешка времена када су почињени страшни злочини који се никада више не би смјели поновити. Данас обиљежавамо један од најзначајнијих историјских датума који се мора традиционално поштовати и цијенити слобода коју данас имамо“, рекао је начелник Крекић.