Изградња 22 стамбене јединице за кориснике Колективног центра у Доњим Кладарима

У згради општине Mодрича, 23. октобра 2017. године одржан је састанак на тему реализације пројекта ЦЕБ 2. Састанку су присуствовали министар за избјеглице и расељена лица у Влади Републике Српске Давор Чордаш са сарадницима, савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић и начелник општине Модрича Младен Крекић са сарадницима.

Почела са радом кафе сластичарна у склопу вртића и Дневног центра за дјецу са посебним потребама

У улици Ђуре Јакшића, непосредно до новог дјечијег вртића и Дневног центра за дјецу са посебним потребама   изграђена је  и кафе сластичарна. Објекат је данас, 17. октобра 2017. године  званично стављен у функцију и почео са радом.

Кафе сластичарна је димензија 14 x 10,10 m, укупне површине 147,38 m² са отвореном терасом димензија 14 x 3,7 x10 m, укупне површине 106,71 m² у којој ће се обезбиједити услови за одвијање радно-окупационе терапије за дјецу и омладину са посебним потребама.

Објекат је отвореног типа  а правно ће дјеловати у оквиру Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Модрича, а заједно са новоизграђеним вртићем и  Дневним центром чинит ће једну цјелину.

„Почетак рада кафетерије је употпунио комплетан пројекат Дневног центра и вртића. Позивам грађанство да дођу у овај објекат, да се послуже и засладе производима који ће се овдје производити . У кафетерији ће радити људи чија дјеца проводе вријеме у Дневном центру. Планирано је да се и дјеца са посебним потребама укључе у одређене активности, или да дођу на сок и колач јер и то је дио терапије. Читав овај комплекс је како бих ја рекао „Кућа поноса“ и ја сам јако срећан и задовољан“, истакао је начелник Крекић.

„Данас смо пресрећни јер смо отворили кафетерију која је одлуком Општине додијељена Удружењу на кориштење. Планирано је да се овдје запосле родитељи дјеце са посебним потребама или чланови породице, а дјеца са посебним потребама повремено долазе и обављају послове за које су способни, да се на тај начин укључе у друштвено користан рад. Вјерујем да ће доста људи подржати даљи рад кафетерије и на тај начин помоћи рад Удружења и Дневног центра. Сав приход од продаје биће упућен у Дневни центар у сврху побољшања рада“, рекао је Мирко Видаковић, предсједник Скупштине Удружења.

Изградњу и опремање објеката, као и објекте дјечијег вртића и Дневног центра за дјецу са посебним потребама  финансирала је швајцарска Фондација „Оberwallis – Дјеца нашег свијета“, која је за реализацију ових пројекта обезбиједила 800.000  хиљада евра. Општина Модрича је обезбиједила оно што је по договору био њен дио обавеза.  Припремљена је урбанистичка документација, урађен пројекат, обезбјеђено и припремљено замљиште за изградњу, те прикључци објекта на инфраструктуру.

Посјета предсједника Народне скупштине РС општини Модрича

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић посјетио је 11. октобра 2017. године општину Модрича и одржао састанак са начелником општине Младеном Крекићем и предсједником Скупштине општине Синишом Никићем. Састанку су присусвовали народни посланик Бојан Видић, замјеник начелника Никола Савић и потпредсједник Скупштине општине Велибор Цвијић.

У Модричи одржан Сајам запошљавања

Завод за запошљавање Републике Српске у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите РС и општином Модрича организовао је 10. октобра 2017. године Сајам запошљавања у Српском културном центру Модрича.

Дјечија недјеља

Прве седмице октобра мјесеца обиљежава се „Дјечија недеља“. Велики број активности око обиљежавања Дјечије недеље реализујe се у ЈПУ „Наша радост“ који већ дванаесту годину традиционално организују активности у циљу обиљежавања овог догађаја.

Обиљежен Европски дан језика

Центар за промоцију европских вриједности Еуроплус спроводи пројекат под називом „Образовањем до запошљавања“ на подручју Добоја, Модриче и Дервенте. Пројекат финансира Европска унија.

„Дани поља кукуруза, Модрича 2017“

Манифестација „Дани поља кукуруза, Модрича 2017“ одржана је 29. септембра 2017. године. На огледној парцели, пољопривредном земљишту пољопривредника Илије Марјановића из Скугрића презентовано је сјеме и берба кукуруза сјеменске куће „Пионир“ Загреб.