Четврта годишњица оснивања Центра за здраво старење обиљежена је 27.02.2019. године.  Обиљежавању је присуствовао замјеник начелника општине Никола Савић са сарадницима, гости Универзитетског колеџа из Лондона Тара Kек и Николас Лесика, представник УН-овог популационог фонда Жељко Благојевић, директорица Партнерства за јавно здравље из Сарајева Сејдефа Башић као и корисници Центра.

Центар за здраво старење у Модричи почео је са радом 11.02.2015. године. Финансиран је средствима Одјељења за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту Европске комисије, кроз УН-ов програм за ублажавање посљедица поплава „Данас за нас“, уз подршку Партнерства за јавно здравље БиХ, Општине Модрича и Удружења пензионера Модрича. Центар од оснивања ради у просторијама Удружења пензионера које су реновиране и прилагођене потребама особа треће животне доби.

„Популациони фонд УН-а до сада је подржао отварање неколико Центара за здраво старење у БиХ и жеља нам је да се ове активности прошире на оне средине гдје ових активности до сада није било. Ми има тренутно госте који су дошли са Универзитета у Лондону који ће да нам помогну једно истраживање како би могли да видимо нпр. овдје у Модричи након ове четири године које су добробити оваквих центара за унапређење положаја старијих лица. Сама чињеница да Центар у Модричи постоји четири године и да је у потпуности финансиран од стране Општине Модрича, то је само по себи већ велики успјех. Други велики успјех је кад видите ова весела лица на људима који долазе овдје,“ рекао је Жељко Благојевић, менаџер за питања развојa становништва у популационом фонду УН-а.

Општина је за потребе Центра обезбиједила адекватан простор и ангажовала волонтере који су прошли стручну обуку за рад у оваквим центрима. Циљ успостављања Центра је побољшање квалитета живота особа треће животне доби и њихово активно укључивање у друштвене активности.

„Ово је веома значајно за општину Модрича прије свега зато шпто се овдје ради о људима који су у својој трећој животној доби и који имају један кутак, један простор гдје се могу окупљати и задовољавати своје потребе кроз културу, игру, плес, обуку на рачунару и друго. Циљ свега овога је да се ти људи укључе у друштвене токове који су присутни овдје у Модричи и да имају један занимљив садржај. Ми смо подржавали овај пројекат цијело вријеме дајући простор и видимо да смо постигли један прави ефекат јер се окупља велики број људи који су нашли смисао за дружење,“ рекао је Никола Савић.

Центар је отворен сваким радним даном од 9 до 15 часова. У Центру су активне следеће секције: превентивно – корективна гимнастика, кулинарска секција, музичка секција, информатичка секција, креативна секција (плетење, хеклање, декупаж и различити ручни радови), а посједују и библиотеку са мањим фондом наслова. Током година број сталних корисника Центра се повећавао и тренутно броји 121 члана.

У сарадњи са другим Центрима за здраво старење из БиХ у 2016. години урађен је краћи документарни филм који на најбољи начин презентује значај функционисање оваквих Центара у локалним заједницама.

Кориснице Центра су у просторијама Центра за здраво старење снимале емисију „Сто за 4“ ОБН телевизије чиме је извршена његова додатна промоција у јавности.

„Ја сам пензионер из Швајцарске и корисник сам Центра четири године. Скоро сам сваки дан овдје, дружимо се и јако ми се свиђа јер сам раније живјела у држави гдје има доста оваквих активности. Имамо разне тренинге и излетишта, радимо ручне радове и вјежбамо а најбитније нам је да нам ово дружење представља јако добру психотерапију,“ изјавила је Јелена Ружичић из Гнионице.

Протеклих година чланови Центра за здраво старење Модрича учествовали су на многим манифестацијама као што су:

  • „Традиција и ја“ – гдје су чланови презентовали ручне радове;
  • Гастро сусрети Модрича – гдје су чалнови презентовали традиционална јела наше кухиње;
  • Дани општине Модрича – гдје је музичка секција учествовала на отварању шајховског турнира у оргаизацији Удружења пензионера Модрича;
  • Сајам шљиве у Градачцу –штанд са изложбом разлчичитих јела и рукотворина;
  • Сајам привреде у Модричи – презентација рада Центра и свих рукотворина;
  • Учешће на другим сајмовима и изложбама у Дервенти, Броду, Шамцу ка о и одлазак на бројне излете и дружења.

У протеклом периоду организована су и предавања доктора из Дома здравља Модрича намијењена особама треће животне доби.

Већина чланова Центра за здраво старње су особе преко 60 година старости који са одушевљењем учествују у свим активностима и константно исказују жељу за учешћем у различитим секцијама Центра, дружењима и осталим активностима. С обзиром на велику заинтересованост чланова и веома мали простор који Центар посједује у будућем периоду је  неопходно проширење просторних капацитета како би Центар био у могућности да пружи адекватне услуге свим члановима.

„Ја сам корисник Центра од његовог отварања, од 2015. године. Овдје проводим једну трећину свог времена, овдје нађем сатисфакцију свих умора. Дружење је веома битно, поготово у овој нашој трећој доби. Имамо разне секције, плетење, везење, штрикање, израда ручних радова и свако се у нечему пронађе. Имамо разна путовања и то је веома битно. Овдје нам је лијепо и ово је најљепши кутак у Модричи,“ рекао је Видак Стојановић.