EKO-TURISTIČKI FILM “ U SUSRET ČISTOJ RIJECI BOSNI“
(prvi i drugi dio)


Opština Modriča u saradnji sa organizacijom za razvoj turizma regije Doboj – ROTOR nastavlja aktivnosti u okviru projekta “Čista rijeka Bosna” koji se finansira od strane Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon promotivnih akcija čišćenja koje su održane tokom eko kampanje u gradovima/ opštinama/općinama sliva rijeke Bosne, nedavno je postavljen set eko-turističkih bilborda uz magistralnu saobraćajnicu. Time se omogućava eko-turistička promocija područja u slivu, kako za domaće stanovništvo, tako i za veliki broj tranzitnih turista koji su u proputovanju kroz područje tokom godine.

Pored toga, u funkciji prijavljivanja i uklanjanja novih divljih deponija su web stranica http://cista-rijeka-bosna.org  i aplikacija za mobilne telefone CRB, koja se može preuzeti na sljedećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.coffeebreak.CRB

Instrukciju o prijavljivanju novih deponija putem aplikacije možete pogledati na linku  https://www.youtube.com/watch?v=Xv7Fh_4lPwk

Aplikacija, pored predstavljanja partnera u projektu, edukativnog eko kviza za djecu školske dobi i igrice na temu čišćenja rijeke, podržava i mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta otpada na području sliva. Tako, stanovnici mogu na licu mjesta putem GPRS-a označiti divlju deponiju uz rijeku Bosnu, dati njenu fotografiju i opis, a prijava dolazi na određenu e-mail adresu u opštinskoj administraciji. Nakon prijave i odobravanja lokacije od strane administratora, stanovnici na aplikaciji mogu pratiti status divlje deponije i njenog uklanjanja.

Web stranica, aplikacija kao i ostale aktivnosti projekta “Čista rijeka Bosna” u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica, udruženja i stanovništvom, služe postizanju čistije prirode i naseljenih mjesta u slivu.