Поводом Дјечије недјеље у ЈПУ „Наша радост“ и Дневном центру за дјецу са посебним потребама Сунце Обервалиса организован је Дан отворених врата. Овогодишња  Дјечија недјеља обиљежава се  под слоганом „Моја седмица, моја година“, у периоду од 7. до 11. октобра 2019. године.

Начелник општине Модрича Младен Крекић са сарадницима, поводом Дана отворених врата, посјетио је вртиће гдје је поздравио дјецу и њихове родитеље. Он је рекао да је ово добра прилика да се родитељи уз дружење са својом дјецом и васпитачима увјере у каквим условима бораве њихова дјеца. Након обиласка вртића начелник Крекић  са сарадницима посјетио је и Дневни центар за дјецу са посебним потребама Сунце Обервалиса. Овом приликом свим малишанима су уручени скромни поклони.

„Веома сам задовољан данашњом посјетом вртићу. У овом вртићу изведени су радови који ће дјеци омогућити љепши и топлији боравак. Данас смо видјели да су дјеца највеће благо, већег блага ми и немамо. Без обзира чије је дијете оно се мора вољети и поштовати и ево ми то из Општинске управе покушавамо на овај начин.  Ми хоћемо данас да будемо са њима као и са дјецом са посебним потребама, без изузетка, са дјецом из основне школе поготово оним млађим генерацијама. Данас сам презадовољан зато што сам видио да мала дјеца тако добре и интересантне програме могу да изведу, да те задиве као човјека који си до сада много тога прошао и видио. Сада смо то видјели у овом вртићу гдје су тете са директорицом припремиле предиван програм којим су показале да та дјеца стварно уче, да раде и да се припремају за овај колективни начин живљења, за школу и за све оно што их чека када буду старији,“ рекао је начелник Крекић.

Услуге Јавне предшколске установе „Наша Радост“ тренутно користи 302 дјеце и то 170 дјеце у старом и 132 у новом вртићу.

„Вртић већ 14 година поводом Дјечије недјеље организује низ активносати које су усмјерене на промоцију дјечијих права, унапређење развоја дјечије заштите и унапређење друштвеног положаја дјеце са инвалидитеом као важан апскет васпитања и образовања. Дјечију недјељу смо почели дружењем дјеце из нашег вртића и дјеце из Дневног центра за дјецу са посебним потребама и сви смо заједнички изашли на центар гдје су дјеца шетала са исписаним паролама о дјечијим правима. Данас смо имали Дан отворених врата поводом чека смо припремили неколико креативних радионица за нашу дјецу и њихове родитеље. Предстоји нам још одлазак на излет са дјецом и задњи дан имамо посјету биоскопу“, рекао је Марко Максимовић, васпитач у дјечијем вртићу Наша радост.

Програм  Дјечије недјеље се неколико година обиљежава и у Дневном центру за дјецу са посебним потребама Сунце Обервалиса који је почео са радом 2015. године. Тренутно услуге центра користи око 50 дјеце која су укључена у разноврсне активности. Са  дјецом  раде 4 стручне особе које својим несебичним залагањем доприносе да дјеца са посебним потребама буду интегрисана у друштво.

„Ове седмице смо имали разне активности на обиљежавању Дјечије недјеље и то углавном у сарадњи са дјечијим вртићем који је ту поред нас. Данас такође имамо и предавања нашег педијатра из Модриче као и стоматолога на тему вакцинације и оралне хигијене што је нама врло важно. Сутра је планирано бесплатно логопедско тестирање за које већ имамо заинтересованих. На крају ћемо све уоквирити једним заједничким излетом ако нас вријеме послужи“, рекла је Јелена Антић, координатор Центра.