ok_03Odbojka se u Modriči igra od daleke 1937.godine. Prvu odbojkašku loptu donio je ĐOKA MAKSIMOVIĆ, koji je zajedno sa FAJKOM GRABONJIĆEM radio na širenju ovoga sporta. Igralo se na trenu Sokolskog doma (kod srpske pravoslavne crkve). Prva takmičenja u odbojci organizuju se u Modriči 1947. godine, vezano za izgradnju željezničke pruge Šamac – Sarajevo.

Prva odbojkaška sekcija je formirana pri Gimnastičkom klubu već 1949. godine i odbojka se igra rekreativno na ovim terenima. Prvo zvanično takmičenje u Modriči je organizovano 1954. godine za omladince i omladinke u Kupu bivše NR BiH.

Odbojkaški klub
ok_01OK Modriča je zvanično registrovan 8. marta 1967. godine, i od tada počinje nagli uspon i razvoj odbojkaškog sporta, da bi muška ekipa postala šampion Jugoslavije 1979. godine i učesnik u Kupu Šampiona, gdje osvaja 7. mjesto u Evropi.
Narednih godina dolazi do reorganizacije takmičenja i Klub se orjentiše na mlađe kategorije sa kojim osvaja najveće trofeje, Prvenstva i Kupove Jugoslavije u juniorskim konkurencijama, a zabilježeni su i značajni uspjesi u međunarodnim prijateljskim i zvaničnim utakmicama sa ekipama iz Mađarske, Italije, Austrije, Bugarske i drugih a, u Kupu šampiona sa ekipama iz Njemačke, Turske i drugih.
Po izbijanju ratnih sukoba na ovim prostorima, najveći zaljubljenici odbojke okupili su najmlađe i 1993. objedinili mušku i žensku ekipu u OK “Modriča-Optima”.

ok_05U takmičenjima Prvenstva i Kupa Republike Srpske za sve ove godine naše ekipe Kluba u seniorskim i juniorskim selekcijama su neprikosnovene. Osvojeni su svi mogući trofeji, kako u vrijeme ratnih dejstava, tako i sada u miru.Klub je u Prvenstvu RS za period 1993 – 2003 osvajao 6 titula prvaka RS i osvajao 6 titula Kup-a Republike Srpske. Škola odbojke u klubu ima dugu tradiciju i priznata je u odbojkaškim krugovima jer su u toj školi prve odbojkaške korake načinili mnogi poznati odbojkaši i odbojkašice.

Za najveće uspjehe Kluba vezani su nastupi višestrukih reprezentativaca Jugoslavije: Pere Božića, Bore Jovića, Radivoja Miloševića, Marka Stanića, Velibora Ivanovića i Darija Đukića, kao i igrača kao što su Đorđe Milošević, Miloš Milošević, Ivo Martinović, Boro Živanović, Goran Popović, Kamenko Jelić, Dragan Božić i drugi.

Odbojkaški klub nije nestao i u najtežim vremenima istina imao je u tom periodu jednogodišnju pauzu 1992. godine. Od 1993. do 2005. godine OK «Modriča Optima» stalni je član Prve lige Republike Srpske. U tom periodu naši odbojkaši su sedam puta osvojili prvenstvo Republike Srpske i osam puta Kup Republike Srpske. U sezoni 2005/2006 godine organizovana je jedinstvena odbojkaška liga na nivou Bosne i Hercegovine – Premijer liga Bosne i Hercegovine u kojoj se takmičilo deset klubova iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Prvog vikenda maja mjeseca 2006. godine završeno je prvo zajedničko odbojkaško takmičenje na nivou BiH u okviru Premijer lige. Prvi šampioni BiH bili su odbojkaši «Modriča Optima». Nakon ubjedljivog osvajanja prvog mjesta u ligaškom dijelu Premijer lige u doigravanju zaprvaka, Modričani su pokazali svoju dominaciju i prošetali se do titule. U polufinalu su u dvije utakmice bili bolji od Kaknja (3:1i 3:2), a u finalu su u svojoj dvorani sa po 3:0, ubjedljivo slavili protiv «Napredka» iz Odžaka. Zlatni momci sa trenerom Đorđem Miloševićem su omogućili da se nakon 26 godina modrička odbojka ponovo nađe u evropskom takmičenju. Učestvujući u kvalifikacijama za «Top tims kup» (bivši kup evropskih šampiona) u Zagrebu, modrički odbojkaši su poraženi od Autokomerca iz Slovenije 3:0, Mladosti iz Hrvatske 3:0 i Tehnopribor iz Bjelorusije sa 3:1.

Odbojkaški klub Modriča je u sezoni 2016/17 osmom titulom šampiona Republike Srpske izborio je povratak u Premijer ligu BiH. U klubu su ponosni što su sa najmlađom ekipom stigli do slavlja u godini kada je proslavljen veliki jubilej, pola vijeka postojanja. Modričani su se  nakon dvije godine, vratili u BiH elitu i to kao najmlađa ekipa lige, čime uspjeh dodatno dobija na težini.

Ženski odbojkaški klub
Ženski odbojkaški klub u Modriči je osnovan 19.01.1981. godine pod imenom «Ferijalac». Prvu utakmicu Ferijalac je odigrao u Derventi sa domaćom ekipom «Tod» koju je izgubio sa rezultatom 3:1. U svojoj prvoj prvenstvenoj sezoni (1981/1982) Ferijalac je u Republičkoj ligi «Centar» zauzeo prvo mjesto i stekao pravo nastupa na finalnom turniru za amaterskog prvaka BiH. Turnir je održan u Maglaju i ferijalke iz Modriča su zauzele drugo mjesto u BiH.

U takmičarskoj sezoni 1983/1984 godine odbojkašice Modriče nastupaju pod imenom «Ferijalac Hemija», a poslije osvajanja prvog mjesta u Republičkoj ligi BiH grupa Centar i kvalifikacionog turnira u Trogiru «ferijalke» su se kao predstavnik BiH plasirale u drugu ligu. Tako se samo nakon tri godine postojanja OK «Ferijalac Hemija» plasirao u Drugu saveznu ligu – Zapad. U takmičarskoj sezoni 1985/1986 godine, druge godine po ulsku u Drugu saveznu ligu – Zapad, ferijalke osvajaju prvo mjesto i plasiraju se u Prvu ligu Jugoslavije.

Ova sezona ostaće upisana zlatnim slovima u klupskoj istoriji. Nakon samo 5 godina od svog osnivanja Ferijalac-Hemija prešao je sve rangove takmičenja u onoj «velikoj» Jugoslaviji i stigao do najelitnijeg odbojkaškog društva, Prve savezne lige Jugoslavije».  Sve do sezone 1989/ 1990 godine modričke odbojkašice su u društvu najboljih u državi. Te sezone modrički klub nastupa pod imenom generalnog sponzora «Hemija», takmičeći se u Prvoj saveznoj «A 2» ligi koje je formirana zbog promjene sistema takmičenja na saveznom nivou. Već naredne sezone (1990/1991) modričke odbojkašive osvajaju prvenstvo i kao prvi u «A 2» grupi ostvaruju pravo za ulazak u Saveznu ligu A1 u sezoni 1991/1992 godina.

U sezoni 1991/92 ekipa Hemije ušla je pojačana ruskim odbojkašicama Zahanetom Knjaževom i Margaritom Jakinevičiteu. Nakon ligaškog dijela Modričanke su zauzele drugo mjesto što predstavlja najbolji plasman u saveznom rangu takmičenja. Prema propozicijama trebalo je da se odigra plej-of završnica. Zbog nemogućnosti igranja Finala plej-ofa (Crvena zvezda i Hemija) – složena situcija u BiH, dogovorom ova dva kluba i odlukama Predsjedništva Udruženja i OSJ, OK Crvena Zvezda iz Beograda je postala prvak SR Jugoslavije. U ovoj sezoni «hemičarke» su stigle do finala KUP-a gdje su poražene od beogradske Crvene zvezde.

Na osnovu rezultata iz prvenstva, ali i iz KUP-a klub iz Modriče je tada izborio učešće u evropskom odbojkaškom takmičenju Kup Cev-a. Međutim ni taj uspjeh nije mogao biti realizovan zbog izbijanja ratnih sukoba na prostoru bivše zajedničke države.

U sezoni 1993/94 zbog ratnih dejstava došlo je do osipanja igračkog kadra i klub se takmiči u Prvoj ligi grupa Zapad, a ekipu sačinjava juniorska selekcija koja osvaja prvo mjesto u Republici. U narednoj takmičarskoj sezoni dolazi do promjene imena kluba koji nastupa pod novim imenom „Modriča Optima„. U periodu od 1994. do 1998. godine modričke odbojkašice su tri puta osvojili prvenstvo i dva puta Kup Republike Srpske. U takmičarskoj sezoni 2001/02 Klub zbog nedostatka finansijskih sredstava nije u mogućnosti da se takmiči u Prvoj ligi pa mijenja ime u Ženski odbojkaški klub «Modriča» Modriča i takmiči se u Drugoj ligi Republike Srpske grupa «Zapad». Povratak u Prvu ligu Republike Srpske modričake odbojkašice su uspjele da ostvare u takmičarskoj sezoni 2004/05 godine u kojoj se i danas takmiče.