Двадесет осма Светосавска академија одржана је 26. јануара 2020. године у Плавој сали Српског културног центра. Манифестацији су присуствовали начелник општине Младен Крекић са сарадницима,  свештеници Српске православне цркве, бројни просвјетни радници, ученици и грађани.

Академија је почела српском химном Боже правде и Химном Светом Сави.  Часни оци Српске православне цркве са подручја општине Модрича су освештали славски колач. Славски колач преломили су начелник општине Младен Крекић и вршилац дужности директора Српског културног центра Озрен Савичић.

Након овог чина свечану светосавску бесједу казивао је ђакон Мирослав Драшко.

По тексту и стиховима Глигора Муминовића чланови  Драмско-рецитаторске секције Културноумјетничког друштва “Модрича” “ пренијели су поруку љепоте, мира, слоге, вјере, наде међу људима и  народима и све оне поруке које је Свети Сава преносио међу српским народом. Овогодишња Светосавска академија  посвећена је обиљежавању осам вијекова аутокефалниости свете Српске православне цркве. Цијела 2019. година у српским земљама била је у знаку обиљежавања овог значајног јубилеја.

Културноумјетничко друштво „Модрича“ у сарадњи са Српским културним центром сваке године поводом Дана Светог Саве додијели по једну диплому, плакету и повељу за допринос у развоју културе и очувању традиције. Вршилац дужности директора Српског културног центра Озрен Савичић је саопштио Одлуку о додјели признања и награда. Начелник општине Младен Крекић поздравио је присутне,  говорио о значају очувања светосавске традиције, честитао славу и најуспјешнијим уручио признања и награде.

Диплома се додјељује млађим ствараоцима који су дали запажен допринос развоју духовности. Ове године додијељена је Драгани Грашар за допринос љепоти литерарног и ликовног израза и учешће у цијелом низу културних манифестација.

Плакета  се додјељује ствараоцима који у континуитету постижу запажене резултате у области духовности. Додијељена је  Марку Ружичић за низ објављених књига и организацију великог броја културних манифестација.

Повеља је најзначајније признање Културноумјетничког друштва “Модрича”. Добитник повеље је Ђорђе Гаврић за дугогодишњу посвећеност умјетности и  за све што је показао на свјетској музичкој сцени.

Српски културни центар у сарадњи са Српском православном црквом, општином Модрича и Културноумјетничким друштвом “Модрича”сваке године поводом Дана Светог Саве расписује наградни конкурс за литерарне и ликовне радове на тему Савовање, за ученике основних и средњих школа са подручја општине Модрича.

Светосавско перо које се уручује за најбоље литерарне радове добили су:

  1. награда – Цвијета Видовић
  2. награда – Ања Пејић
  3. награда– Јована Тодоровић.

Светосавску палету за најуспјешније ликовне радове добили су:

  1. награда – Драгиша Ђурић
  2. награда – Александра Станковић
  3. награда – Дадо Девић.

Догађај је својим наступом увеличала Бојана Николић и српски гласови из Београда, дјечији хор цркве Свете Петке из МЗ Модрича 5 и  КУД Завичај.