Двадесет седма  Светосавска академија одржана је 26. јануара 2019. године у Плавој сали Српског културног центра. Манифестацији су присуствовали начелник општине Младен Крекић са сарадницима,  свештеници Српске православне цркве, бројни просвјетни радници, ученици и грађани.

Академија је почела српском химном Боже правде и Химном Светом Сави.  Часни оци Српске православне цркве са подручја општине Модрича су освештали славски колач. Славски колач преломили су начелник општине Младен Крекић и директор Српског културног центра Дејан Стојановић.

Након овог чина свечану светосавску бесједу казивао је ђакон Александар Стевановић.

По тексту и стиховима Глигора Муминовића чланови  Драмско-рецитаторске секције Културноумјетничког друштва “Модрича” и Музичког друштва „Исидор Бајић“ пренијели су поруку љепоте, мира, слоге, вјере, наде међу људима и  народима и све оне поруке које је Свети Сава преносио међу српским народом. Овогодишња Светосавска академија  посвећена је херојствима спских војника у Првом свјетском рату, као и њиховом врховном команданту краљу Александру Карађорђевићу. Цијела 2018. година у српским земљама била је у знаку обиљежавања стогодишњице завршетка Првог свјетског рата.

Већ четрнаест година Српски културни центар и Културноумјетничко друштво под покровитељством општине издају „Савовање“, годишњак за културу. О значају часописа говорио је његов уредник Глигор Муминовић.

„Ово је двадесет седми пут да се у модричкој Плавој сали одвија светосавски културно – умјетнички програм посвећен Светом Сави, његовој стваралачкој снази, његовој просветитељској функцији, културној димензији, његовом  суштинском сегменту у националном бићу српског народа. Промовисали смо вечерас и четрнаести број „Савовања“ у коме пратимо све значајније догађаје и сва значајнија културна остварења на подручју општине између два Дана Светог  Саве“, истакао је Глигор Муминовић.

Културноумјетничко друштво „Модрича“ у сарадњи са Српским културним центром сваке године поводом Дана Светог Саве додијели по једну диплому, плакету и повељу за допринос у развоју културе и очувању традиције. Дирекрор Српског културног центра Дејан Стојановић је саопштио Одлуку о додјели признања и награда. Начелник општине Младен Крекић поздравио је присутне,  говорио о значају очувања светосавске традиције, честитао славу и најуспјешнијим уручио признања и награде.

„Веома је битно да се и после осамсто година од када је Свети Сава постављен за духовног вођу његово име и даље слави. Вечерашњи програм је припрељен и изведен заиста професионално. Ја сам одушевљен. Свака Академија је садржајнија и привлачи све већи број посјетилаца“, рекао је начелник Крекић по завршетку Академије.

Диплома
се додјељује   млађим ствараоцима који су дали запажен допринос развоју духовности. Ове године додијељена је Јани Дрпи за допринос љепоти литерарног и ликовног израза и учешће у цијелом низу културних манифестација.

Плакета  се додјељује ствараоцима који у континуитету постижу запажене резултате у области духовности. Додијељена је  Мирјани Тешановић за припрему, организацију и учешће у цијелом низу културних манифестација.

Повеља је најзначајније признање Културноумјетничког друштва “Модрича”. Добитник повеље је Миленко Поповић  за дугогодишњи предан педагошки и хуманитарни рад, дјеловање у области спорта, културе, информисања и истраживања историје и етнографије Дугог Поља.

Српски културни центар у сарадњи са Српском православном црквом, општином Модрича и Културноумјетничким друштвом “Модрича”сваке године поводом Дана Светог Саве расписује наградни конкурс за литерарне и ликовне радове на тему Савовање, за ученике основних и средњих школа са подручја општине Модрича.

Светосавско перо које се уручује за најбоље литерарне радове добили су:
1. награда – Ања Пејић
2. награда – Јована Тодоровић
3. награда– Лана Лејић.

„Већ дуго година пишем пјесме и обожавам да пишем“, рекла је Ања Пејић.

Светосавску палету за најуспјешније ликовне радове добили су:
1. награда – Ана Јовић
2. награда – Драгана Лукић
3. награда – Јована Ковачевић.

„Ми вечерас шаљемо поруку мира, толеранције, поруку коју је некад нама слао Свети Сава“, истакао је директор Српског културног центра Дејан Стојановић.

Догађај су својим наступом увеличали члановима КУД Модрича.