Пољопривреда је једна од стратешких грана развоја општине Модрича. Општина Модрича располаже са 19 823 хектара обрадивог земљишта, а сваке године се засије око 14 500 хектара. У сјетвеној структури најзаступљенији је кукуруз, стрна жита и траве, а већи дио ратарске производње се преусмјери у сточарску производњу.

На подручју општине Модрича регистровано је 786 пољопривредних газдинстава. Општина Модрича је у 2017 години објавила Јавни позив за остваривање општинских подстицаја у пољопривредној производњи.

Општина је подстицала сљедеће производње:

ДИРЕКТНА ПОДРШКА СТОЧАРСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

  • узгој приплодних јуница,крмача, оваца, коза и товне јунади,
  • узгој пчела и
  • вађење крви млијечним грлима.

ДИРЕКТНА ПОДРШКА БИЉНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

  • сјетва поврћа на отвореном и
  • сјетва поврћа у заштићеном простору.

ПОДРШКА НОВИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА У БИЉНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

  • подизање вишегодишњих засада воћа и
  • изградња пластеника и стакленика и набавка опреме.

Треба нагласити да су ове године уведене три нове подстицајне мјере:

  • призводња поврћа на отвореном пољу,
  • производња поврћа у заштићеном простору – пластеницима и
  • производња и откуп воћа и поврћа.

Обзиром на тешке услове привређивања издвојена су и значајна средства за ванредне мјере и помоћи у договору са пољопривредним произвођачима. У 2017. години то је била мјера вађења крви код млијечних грла гдје је општина суфинансирала 50% трошкова лабораторијског испитивања крви код млијечних грла.

Право на подстицајна средства остварило је 100 пољопривредних произвођача, од чега 45 на двије подстицајне мјере. Из буџета општине Модрича у 2017. години пољопривредним произвођачима исплаћено је укупно 99 192,30 КМ подстицајних средстава.

„Модрича спада у озбиљне средине када је у питању пољопривреда, а поготово сточарство. У току 2017. године произведено је око четири милона литара млијека што је импозантна цифра за нашу општину. Поредећи то са стањем од прије двије године када смо имали око 2,5 милиона то је значајно повећање. Примијетан је напредак и у другим гранама пољопривреде а нарочито у повртларству.За пољопривредне произвођаче била је тешка 2017. година због сушног периода и високих температура које су утицале на смањење приноса, нарочито кукуруза. Јако битно  је да смо из општинског буџета издвојили средства за подстицаје које смо давали нашим пољопривредним произвођачима у различитим областима. Негдје око стотињак хиљада марака исплаћено је прије Нове године. Сматрали смо да је то добра прилика да им се уз честитке за празника уплате и новчани износи који који ће им добро доћи за нова улагања. У принципу ја сам задовољан , задовољан сам што ти људи не одустају, сваке године имамо нове пољопривреднике које формирају своја газдинства. Наравно да треба много више средстава како би смо увели и нове подстицаје да олакшамо тежак положај пољопривредних произвођача“, рекао је начелник општине Младен Крекић.

Данас смо посјетили пољопривредног прозвођача Петра Брадашевића из Милошевца  који живи у четворочланој породици, а  бави се повртларством и сточарством. На отвореном врши сјетву поврћа: купуса, паприке, црног лука, карфиола и патлиџана. У 2017. години остварио је право на подстицај за сјетву поврћа на отвореном пољу.

„Ја тренутно имам шест бикова и имам засађено 12 дунума црвеног лука. Кад скинем лук на овој парцели сијем купус. Укупно планирам да ове године засадим 30 дунума купуса. Од пољопривреде се живи онако како се мора, најтежи дио је пласман производа. Ми успијемо произвести производ али проблеми настају када га треба продати. Пред нову годину смо добили од Општине Модрича подстицај за 2017. годину што нам много значи. Доста нас кошта наводњавање ових парцела тако да од тих подстицаја можемо покрити трошкове за наводњавање,“ рекао је Коста Брадашевић, син Петра из Милошевца.

Производња млијека сваке године расте. У 2015. години произведено је око 2 500 000 литара, а у 2017. години око 4 000 000 литара и остварена премија по основу предатог млијека око 850 000,00 КМ.

Такође, данас смо посјетили и пољопривредног произвођача Јову Стевића из Добриње, који живи у осмочланој породици, а бави се узгојем крупне стоке. Узгаја 70 грла крупне стоке од чега 35 музних грла, а остало су товна јунад и приплодни подмладак, јунице. Мјесечно преда око 13 000 литара млијека фирми „ИНМЕР“ Градачац.

„С обзиром да нам је прошла година била лоша и да је принос био располовљен ми смо морали да добро размислимо шта и како даље. Срећом па нам је Влада Републике Српске исплаћивала своје подстицаје а у најбоље вријеме Општина Модрича је прискочила у помоћ и исплатила подстицај за 2017. годину. Такође, Општина ће ове године санирати пола пара за вађење крви крава, тако да би без њихове помоћи било тешко. Ми на фармама подмладак не смијемо продавати, јер како да продајем теле од својих крава које дају 30 литара млијека дневно. Значи хтјели или не хтјели ми морамо ићи на проширење капацитета. Такође да би обнављали матично стадо ми морамо остављати тај подмладак,“ рекао је Јово Стевић.

Ова година за пољопривредне произвођаче била је тешка са становишта агрометеоролошких услова.Сигурно да су дуг сушни период и високе температуре утицали на смањење приноса. Општина ће настојати да помогне пољопривредним произвођачима у набавци опреме за наводњавање кроз тражење донаторских средстава. Агенција за аграрна плаћања је Расписала Јавни позив за одобравање средстава за набавку опреме за наводњавање. Позив је отворен до 27. јануара 2018. године  и службеници општинске управе су на располагању пољопривредним произвођачима да што лакше прикупе потребну документацији и конкуришу на овај позив.