Начелник општине Младен Крекић, данас, 6. јуна 2019. године уручио је кључеве новоиграђених стамбених јединица корисницима Програма за опоравак од поплава- стамбено збрињавање.

Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање пружа подршку самоодрживом опоравку кроз санацију и изградњу стамбених јединица и економско оснаживање социјално угрожених особа чији су домови оштећени или уништени у поплавама и клизиштима 2014. године. Програм, вриједан 15 милиона еура, финансира Европска унија, у износу од 12,5 милиона еура, у сарадњи са ентитетским владама, партнерским општинама и градовима у БиХ, а имплементира УНДП у БиХ, заједно са партнерским организацијама IOM, ASB и HWI.

Програм је приоритетно намијењен социјално и економски угроженим групама становништва, укључујући старије особе, домаћинства са ниским примањима, особе са потешкоћама у развоју, припаднике мањина, повратнике и интерно расељене особе.

Имплементација Програма започела је у септембру 2017. године. У новембру исте године завршен је Јавни позив за избор корисника помоћи на који се пријавило 3.950 апликаната из цијеле БиХ. Избор корисника завршен је у мају 2018. године, након чега је урађена анализа услова живота и потреба угроженог становништва како би се изабраним породицама осигурала додатна подршка у области економског оснаживања.

У Модричи је одабрано 9 од 16 пријављених корисника за изградњу нових објеката и 22 од 114 пријављених корисника за санацију постојећих објеката. Процес изградње и санације стамбених објеката започео је у јуну 2018. године и завршен је у предвиђеном року. Осам стамбених објеката је изграђено у насељу Отежа, МЗ Добриња, док је једна кућа изграђена у МЗ Дуго Поље. За два домаћинства обезбијеђена је додатна подршка у области пољопривредне прозводње.

Општина Модрича је финансијски учествовала у  изградњи кућа са износом од 48.000 КМ, обезбиједила је средства за ГГЗ и ренту, прикључке на електро, канализациону и водоводну мрежу, што је повећало финансијско учешће Општине за додатних 31.765,35 КМ. Општина је такође обезбиједила плацеве и грађевинске дозволе за свих 9 стамбених објеката.

„Јако ми је драго што смо напокон дочекали овај дан. Корисници су такође задовољни јер  сада имају стабилан кров над главом. Захвалио бих се УНДП који су изградили објекте а који су и раније учествовали у сличним пројектима, изградње и санације објеката оштећених у поплавама и клизиштима. Општина Модрича је обезбиједила оно што је према договору био дио њених обавеза“, истакао је начелник Крекић.

У претходном периоду, кроз сличне пројекте имплементиране од стране УНДП-а у БиХ, стамбено је збринуто 15 корисника са територије Општине Модрича кроз изградњу нових објеката, као и 67 домаћинстава кроз санацију постојећих објеката оштећених у поплавама и клизиштима 2014. године.

“Моја кућа је усљед клизишта помјерена. Живим са супругом и данас смо добили кључеве новог дома захваљујући УНДП и општини Модрича. Желим да им се неизмјерно захвалим јер сам ријешио велики животни проблем“, рекао је Симо Жарић, корисник коме је нова кућа изграђена у Дугом Пољу.

„Кључеви нове куће за мене и моју породицу представљају велику радост. Наш сан је  био да се након поплава преселимо на безбједније мјесто.  Дугујемо велику захвалност Европској унији и општини Модрича што су нам омогућили миран сан“, рекао је Сретко Кумановић из Копривнске Требаве чија је кућа изграђена у Отежи.