Поводом Међународног дана цивилне заштите и Дана цивилне заштите Републике Српске, 1. марта одржан је радни састанак у згради општине Модрича.

Састанку је присуствовао дио Општинског штаба за ванредне ситуације задужен за противпожарну активност: замјеник начелника и замјеник Комаданта цивилне заштите Никола Савић, начелница Одјељења за борачко –  инвалидску заштиту и опште послове Боса Новаковић, командир Полицијске станице Милош Радић, управник Електродистрибуције РЈ Модрича Здравко Тодоровић, директор Шумске управе Модрича Славен Тешановић, старјешина Општинске ватрогасне јединице Драган Стјепанић и самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите Жељко Терзић.

На састанку су прецизиране превентивне и информативно-пропагандне припреме за гашење пожара на отвореном, као и приједлог мјера за унапређење стања заштите од пожара на отвореном простору.

„Данас смо се посебно осврнули на противпожарну заштиту јер грађани почињу да чисте њиве, пале коров и изазивају пожаре. Пар објеката у Модричи је такође ових дана било захваћено пожаром. Покушаћемо да кроз разне субјекте апелујемо на грађане да се број таквих ситуација  сведе на што мању мјеру. Нажалост, дешаваће се и ми морамо бити спремни на све активности које је потребно провести“, истакао је замјеник начелника Никола Савић.

„На данашњем састанку утврђено је да имамо довољан прој техничког капацитета али у људском погледу треба побољшати организацију. Потребно је што прије у мјесним заједницама пропагирати људима да не требају палити ватру на отвореном јер је то ризично. Уколико је то ипак неопходно треба да буде у контролисаним условима. У мјесним заједницама потребно је формирати екипе људи који су обавезни да помажу ватрогасцима приликом гашења, а с циљем да се убрза процес формирања јединица цивилне заштите опште намјене“, рекао је самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите Жељко Терзић.