Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић са сарадницима боравио је 22. марта 2019. године у Модричи и одржао састанак са начелником општине Младеном Крекићем и његовим сарадницима.

Састанку су присуствовали директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске Саво Минић као и представник Вода Српске.

Разговарано је о изградњи насипа и експропријацији  земљишта за изградњу насипа у мјесној заједници Модрича 4, узурпацији шума, стању у области мљекарске производње и другим битним питањима за локалну заједницу из ове области.

„Најважнија данашња тема је била изградња насипа у  насељу Добор, који је проиритет када је у питању општина Модрича. Обезбиједили смо средства за изградњу а то је према процјени око осам милиона конвертибилних марака. Потребно је урадити елаборат о изузимању земљишта гдје иде траса насипа. Општина је преузела обавезу да заврши експропријацију а ми ћемо се потрудити да обезбиједимо додатна средства из буџета или Фонда солидарности да помогнемо Општини у финансирању експропријације. За тај дио потребно је додатних пола милиона конвертибилних марака а то је велико оптерећење за буџет локалне заједнице. Када траса и средства буду спремни изградићемо око пет километара насипа а тиме ћемо заштитити општину Модрича од високих вода. Разговарали смо и о пољопривреди. Општина Модрича је важна локална заједница када је у питању пољопривреда. Расте производња а посебно производња млијека. У периоду од 2006. године у општину Модрича је уложено око 18 милиона марака кроз подстицаје, у пољопривреду 13,5 милиона марака а остала средства су уложена у привредне објекте, шумарство и друге пројекте. И у наредном периоду ћемо помагати овој локалној заједници. Разговарали смо и о узурпацијама јер у Модричи има доста таквих површина. Ми припремамао одређене измјене закона“, истакао је министар Пашалић.

„Захвалио бих се министру на посјети. Разговарали смо о највећем проблему а то је изградња насипа. Чули смо за нас лијепу информацију да су средства за изградњу обезбијеђена. Потребно је да се проведе тендерска процедура. Очекујемо да се крајем ове или почетком сљедеће године изабере извођач радова. То је велика ствар за нас и људе који живе у тој мјесној заједници. Када је у питању узурпација шума добили смо одређена објашњења а министар ће радити на томе да дође до одређених измјена закона. Разговарали смо и о стању пољопривредне производње у Модричи. Министра смо обрадовали информацијом да се на подручју наше општине произведе 4,5 милиона литара млијека годишње“, изјавио је начелник Крекић.

Након састанка у згради Општине делегација је посјетила имање угледног модричког пољопривредника Јове Стевића из Добриње гдје се окупио велики број пољипривредника који су имали прилику да разговарају са министром Пашалићем.

„Моја фарма броји 80 грла. Највећи мој проблем  а и осталих пољопривредника је мањак земље за обраду“, истакао је Јово Стевић.