250 МЛАДИХ ЉУДИ ЗА (НАЈ)БОЉЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И АКТИВИЗАМ МЛАДИХ СЕ ШИРЕ БОСНОМ И ХЕРЦЕГОВИНОМ

(Сарајево, 24. фебруара 2019. године) Фондација Мозаик је организовала 11. окупљање партнера и чланица Мреже Омладинских банака – НАЈБОЉИ МЛАДИ ЗА (НАЈ)БОЉУ ЗАЈЕДНИЦУ.

Програм “Омладинске банке БиХ” има за циљ да повећа учешће младих у развоју локалних заједница кроз активну улогу у процесима доношења одлука те пружање подршке активностима младих у њиховим заједницама путем додјеле бесповратних новчаних средстава пројектима неформалних група младих.

Чланове и чланице одбора Омладинске банке БиХ, њих око 250, као и представнике 33 опћине/општине и града, поздравила је Њ.Е. амбасадорица Швицарске у БиХ, Андреа Раубер Саxер, поручивши младима да се Амбасада Швицарске кроз четверогодишње партнерство с Фондацијом Мозаик обавезује осигурати  прилике које ће допринијети квалитету живота младих људи у БиХ. Испред Фондације Мозаик, присутнима се обратио директор Фондације Зоран Пуљић: „Креирамо нову генерацију младих који ће креирати нове друштвене и економске вриједности, при том бити поштени и бити узор другим младим људима.“

У претходних 11 година, Фондација Мозаик је развијала и подржавала програм Омладинске банке у партнерству с 40 општина/опћина/градова. 1.200 чланова и чланица одбора је било укључено у 40 омладинских банака, проведена су 2.004 пројекта младих  укупне вриједности од око 7 милиона  КМ (52% обезбједили су млади кроз мобилизацију локалних ресурса од 1.679 фирми, 1.037 институција, 706 организација, 5.482 грађана). У току 11 година, од када траје програм Омладинске банке у БиХ, 25.500 волонтерки и волонтера је учествовало у реализацији пројеката, а који су радили 414.600 волонтерских сати да би 780.000 људи имало користи од ових пројеката.

Фондација Мозаик у 2019. години развија Програм Омладинских банака у сарадњи с 33 града/општине/опћине: Бихаћ, Билећа, Босанска Крупа, Босански Петровац, Бугојно, Цазин, Челинац, Добој, Добој Југ, Доњи Вакуф, Дрвар, Горажде, Источна Илиџа, Језеро, Кладањ, Коњиц, Костајница, Котор Варош, Лакташи, Лопаре, Модрича, Мркоњић Град, Нови Град, Ново Горажде, Оџак, Петрово, Приједор, Шипово, Тешањ, Угљевик, Усора, Жепче и Живинице.

###

Контакт за медије: Ермина Халилагић; емаил: ermina@masta.ba; телефон: 060 304 9025