Дан Борачке организације Републике Српске и Дан Првог српског устанка, 14. фебруар, у Модричи су обиљежени полагањем вијенаца на централни Споменик погинулим борцима за Републику Српску и свечаном Академијом.

Вијенце су положили представници  Општинске борачке организације у присуству  начелнице Одјељења за борачко – инвалидску заштиту и опште послове Босе Новаковић, чланова Предсједништва Општинске борачке организације,  породица погинулих бораца и бораца.

Свечана Академија је одржана у Плавој сали Српског културног центра. Организатори академије су Општинска борачка организација Модрича, Српски културни центар, Културно-умјетничко друштво “Модрича” у сарадњи са Српском православном црквом, општином Модрича, средњом и основним школама.

Академији су присуствовали начелник општине Младен Крекић  и замјеник начелника Никола Савић са сарадницима, свештеници Српске православне цркве, породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, борци и бројни грађани.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Милутин Врачевић свечано је отворио Академију, те позвао све присутне да минутом ћутања одају пошту погинулима за слободу народа и отаџбине и рекао:  „Наша основна порука је да се народ, борци и омладина друже и његују слободарске традиције српског народа“.

По тексту и стиховима Глигора Муминовића „Стојте, галије царске“  чланови  Драмско-рецитаторске секције Културноумјетничког друштва “Модрича” и Музичког друштва „Исидор Бајић“ пренијели су поруку љепоте, мира, слоге, вјере, наде међу људима и  народима.

Општинска борачка организација, СКЦ, КУД „Модрича“,  основне и средња школа поводом овог празника организују сваке године. Мали фестивал велике поезије „Златна лира“ на коме се основци и средњошколци такмиче у казивању родољубиве поезије. На овогодишњој Академији  девет ученика, шест основаца и три средњошколца су се такмичили за награде и признања „Златна лира“. Родољубивим стиховима празник борцима честитали су ученици основних и средње  школе.

Признање „Златна лира“  су освојили:

У конкуренцији  средњошколаца:

  1. Мјесто – Марија Јовић;
  2. Мјесто – Бојан Топаловић;
  3. Мјесто – Зорана Стојановић.

Код основаца из ОШ „Свети Сава“ признања су добили:

  1. Мјесто – Дајана Лучић;
  2. Мјесто – Митра Божић;
  3. Мјесто – Богдан Поповић.

Награђени из ОШ „Сутјеска“:

  1. Мјесто – Оливера Ристић;
  2. Мјесто – Милица Драгановић;
  3. Мјесто –Невен Милошевић.

Признања награђеним ученицима је уручио начелник општине Младен Крекић и рекао: “Вечерас смо присуствовали прелијепом програму али смо се присјетили и дана који нису били нимало лијепи. Поново смо имали прилику да извучемо неке нове поуке. Ми са свих сличних скупова шаљемо поруку мира и слоге. Живјела Србија, Борачка организација и Република Српска“.

Сваке године Општинска борачка организација додијели признања организацијама и појединцима за допринос у остваривању циљева и задатака ове организације.  Ове године захвалнице су добили Милорад Лазендић, Јово Странатић и Драган Пандуревић.

Саборац, годишњак Борачке организације општине Модрича, већ тринаест година биљежи најзначајније активности Борачке организације, развија патриотизам и чува историјско памћење и традиције ослободилачких ратова српског народа. Саборац број тринаест представио је његов уредник Глигор Муминовић.

Вече су својим наступом уљепшали чланови  КУД „Модрича“.