Дневни центар за дјецу са посебним потребама Сунце Обервалиса почео је са радом у октобру 2015. године а  Кафе сластичарна у склопу Центра у октобру 2017. године.

Годишњица ових значајних догађаја за наш град  обиљежена је данас, 17. октобра пригодним садржајем.

У Центру је приређено дружење и приредба у извођењу дјеце са посебним потребама. Догађају су присуствовали начелник општине Младен Крекић са сарадницима, представници Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима општине Шамац и Модрича, представници школа, Центра за социјални рад и родитељи малишана који бораве у Центру.

„Ово је кућа поноса у нашем граду. Заједно са нашим пријатељима из Швајцарске, Бранком Видићем, Удружењем и другим људима добре воље успјели смо у свему овоме. Сваки дан у Центру борави око педесет дјеце. Види се огроман напредак на њима и ја сам одушевљен“, истакао је начелник Крекић.

Изградњу и опремање објеката, као и објекат новог  дјечијег вртића   финансирала је швајцарска Фондација „Оberwallis – Дјеца нашег свијета“, која је за реализацију ових пројекта обезбиједила 800.000  хиљада евра. Општина Модрича је обезбиједила оно што је по договору био њен дио обавеза.  Припремљена је урбанистичка документација, урађен пројекат, обезбјеђено и припремљено замљиште за изградњу, те прикључци објекта на инфраструктуру.

„Овај Центар јако пуно значи за нас родитеље јер се уочава огромна разлика када са дјецом раде стручњаци а не само родитељи. Велики напредак се осјети у њиховој социјализацији. Све честитке овим младим људима који се максимално залажу у свом раду да би постигли што боље резултате са нашом дјецом“, изјавила је Љиљана Видић, предсједница Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима општине Модрича.

Услуге Центра тренутно користи  47 дјеце. У Центру свакодневно борави  њих око 20 са којима раде особе које су квалификоване за рад са дјецом са посебним потребама. Радно време је од понедељка до петка од 8ºº до 15ºº часова.

„Велики је напредак и доста резултата иза нас у протекле три године. На данашњој приредби нисмо успјели да покажемо шта све ова дјеца умију и колико су постигли“, рекла је Јелена Антић, водитељица Центра.

Дружење је настављено у кафе посластичарници а приређена је и рођенданска торта. У објекту су запослени родитељи дјеце са посебним потребама и у протеклом периоду постигли су значајан успјех у своме раду.