Дневни центар за дјецу са посебним потребама Сунце Обервалиса почео је са радом у октобру 2015. године а  Кафе сластичарна у склопу Центра у октобру 2017. године.

Годишњица ових значајних догађаја за наш град  обиљежена је данас, 17. октобра пригодним садржајем.

У Центру је приређено дружење и изложба радова дјеце са посебним потребама. Догађају су присуствовали начелник општине Младен Крекић са сарадницима, представници Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима општине Модрича, представници школа, Центра за социјални рад, Културно спортског центра, привредних субјеката, родитељи малишана који бораве у Центру и малишани из вртића.

“Данас сабирамо утиске из предходног периода рада. Иза себе имамо пуно труда и залагања. Ове године смо годишњицу обиљежили на другачији начин. Изложили смо радове дјеце која бораве у Центру“, рекла је Јелена Антић, водитељица Центра.

„У протекле четири године заиста је постигнут завидан резултат. Данас имамо прилику видјети шта су ова дјечица све научила направити. Приредили су један мали сајам и дали до знања свима да све се може када се хоће. То се мора поштовати. Пресрећан сам када боравим у овом Центру и веома сам задовољан њиховим радом и успјехом“, рекао је начелник Крекић.

Изградњу и опремање објеката, као и објекат новог  дјечијег вртића   финансирала је швајцарска Фондација „Оberwallis – Дјеца нашег свијета“, која је за реализацију ових пројекта обезбиједила 800.000  хиљада евра. Општина Модрича је обезбиједила оно што је по договору био њен дио обавеза.  Припремљена је урбанистичка документација, урађен пројекат, обезбјеђено и припремљено замљиште за изградњу, те прикључци објекта на инфраструктуру.

Услуге Центра тренутно користи  47 дјеце, са којима раде особе које су квалификоване за рад са дјецом са посебним потребама. Радно време је од понедељка до петка од 8ºº до 15ºº часова.

Дружење је настављено у кафе посластичарници а приређена је и рођенданска торта. У објекту су запослени родитељи дјеце са посебним потребама и у протеклом периоду постигли су значајан успјех у своме раду.

„У Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним лицима општине Модрича имамо тренутно 153 регистрована корисника. Дјеци која имају сметње у развоју боравак у Дневном центру и Кафетерији олакшава живот, али и њиховим родитељима. Веома је битна социјализација те дјеце. Ове године у средњој школи први пут имамо одјељење за дјецу са посебним потребама. То можемо захвалити нашој директорици која се изборила да ту дјецу уведемо у редовну наставу. Одушевљени смо резултатима рада са њима“, истакао је Радован Тодоровић, предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима.