Центар за промоцију европских вриједности ЕУРОПЛУС спроводи пројекат под називом „Образовањем до запошљавања“ на подручју Модриче, Добоја и Дервенте. Пројекат финансира Европска унија. Једна од пројектних активности је инфо канпања о цјеложивотном учењу која је званично почела обиљежавањем „Европског дана језика“ у Модричи и Добоју.

 „Седмица цјеложивотног учења“ обиљежена је 31. октобра 2017. године у Кино сали Српског културног центра реализацијом  два догађаја :

  1. Берба прича , са почетком у 9 часова и
  2. Берба књига са почетком у 18 часова.

Организатор догађаја је Центар за промоцију Европских вриједности ЕВРОПЛУС а сарадник на пројекту је Општина Модрича и  Српски културни центар Модрича.

УНЕСКО је 1999 године покренуо иницијативу да се сваке године у јесен обиљежава седмица цјеложивотног учења.

Берба прича је догађај у који је укључено 70 учесника, дјеце основног школског узраста. Берба прича  се одвијала уз помоћ аниматорице, Емануеле Божић, дипл. дефектолог логопеда, која је током активности дјеци причала приче, а затим су дјеца рјешавала загонетке. Комплетан догађај је пропраћен дјечијим пјесмама које су пуштене на разглас. Циљ активности „Берба прича“ је постицање развоја читалачких способности код дјеце са намјером да се нагласи  важност читања за њихов раст и развој.

Берба књига је активност намијењена одраслим лицима. Учешће је узело 30 лица из Модриче, у сарадњи са библиотеком Српског културног центра. Догађај је организован у галерији Српског културног центра. Књиге су биле запаковане и везане украсним врпцама и окачене да „висе“ како би се могле „убрати“.

 „Циљ нам је да утичемо на развој читалачких навика код дјеце, развијамо љубав према књизи и уједно да скренемо пажњу на значај правилне исхране. Жељели смо да повежемо важност читања у овом најранијем узрасту и правилну исхрану. Подијелили смо 70 књига, за три одјељења ученика ОШ Свети Сава“, изјавила је Дијана Ђурђевић, тим лидер у организацији Центра за промоцију европских вриједности ЕУРОПЛУС.

Радионицу „Убери своју књигу“ је водила Ивана Букејловић. Циљ активности је управо наглашавање важности читања као сегмента цјеложивотног учења за лични и професионални развој сваког појединца.

„Мотив организовања догађаја је да дјеца спознају важност читања и здраве исхране. Уколикио данас и на сличним активностима буду спознали важност читања толико ће читати у будућности. У данашњем времену модерних технологија важно је правити овакве акције, да дјеца а и старије особе оставе телефон и интернет и почну читати књиге. То је сигурно квалитетније утрошено вријеме, рекао је Дејан Стојановић, директор Српског културног центра.