У Српском културном центру 15. фебруара 2018. године одржано још једно у низу предавања у оквиру зимске школе за образовање пољопривредника са подручја општине Модрича. Организатор предавања је Одјељење за привреду и друштвене дјелатности општине Модрича.

О технологији производње кукуруза и сортименту говорили су представници Института за повртларство и ратарство из Новог Сада.

„Циљ предавања је да се смање грешке у технологији производње кукуруза што доводи до смањења приноса. Говорили смо о већ добро познатим сортиментима али смо предложили и нови сортимент који ће све више бити заступљен на овим просторима. Нови сортимент је показао одлична агропномска својства у смислу повећања приноса“, изјавио је Горан Бекавац, селекционер кукуруза у Институту за повртларство и ратарство из Новог Сада.

О оквиру предавања одржана је и презентација везана за повртларску производњу са акцентом на пластеничку производњу.

„Oбзиром да ми на овом дијелу БиХ тек одскора имамо изградњу капацитета заштићених простора – пластеника  треба обратити пажњу на заштиту објеката у зимском периоду да не би дошло до оштећења услед евентуалних великих сњежних падавина. Треба водити рачуна о одржавању земљишта унутар објеката и заснивању производње“, рекао је Изудин  Токић, магистар пољопривреде.

Обзиром на неповољне климатске услове све више пољопривредних произвођача са се одјучује на пластеничку производњу, тако да на  подручју општине Модрича  имамо око 16.000 метара квадратних под пластеницима.

„Имам око 800 квадрата под пластеницима гдје узгајам парадајз и паприку. Редовно присуствујем оваквим предавањима, мада имам вишегодишње искуство у овом послу али увијек је добро чути нешто ново“, изјавио је Стојан Пејаковић,пољопривредник из Модриче.

„На 400 квадрата под пластеницима узгајам парадајз, паприку, патлиџан,  краставце и јагоде. Ова предавања су јуако едукативно и много ће нам користити у даљој производњи“, рекла је Славица Ђукић из Модриче.