Општина Модрича je у сарадњи са Развојном агенцијом општине Модрича 19. марта 2019. године организовала Округли сто на тему „Програми и услуге подршке малим и средњим предузећима“.

На округлом столу су учествовали начелник општине Младен Крекић и замјеник начелника Никола Савић, начелница Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Аленка Иловчевић, директорица Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Сњежана Вујнић са сарадницима, директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић са сарадницима, представници Привредне коморе Републике Српске, Развојне агенције општине Модрича и модрички привредници .

Циљ организовања је унапређење односа привредног сектора са институцијама Републике Српске и Општинском управом Модрича. Такође, ово је била прилика да привредници међусобно воде дискусију  о заједничким темама, али и проблемима са којима се сусрећу, као и да надлежним установама поставе питања везана за области њиховог пословања.

„Данас је организована једна добра активност с циљем да се помогне модричким малим и средњим предузећима. Учесницима  су појашњене недоумице око неких нових  прописа. Са нама су људи из свих области који могу дати одговоре на постављена питања“, истакао је начелник Крекић.

Током састанка представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа је презентовао актуелне финансијске и техничке програме подршке малим и средњим предузећима и могућности њиховог кориштења.  Представник Инвестиционо-развојне банке учеснике  је информисао о пословним услугама, актуелностима и најавама активности намијењених за унапређење привредног сектора. Привредници су на крају били у  могућности да поставе питања и дискутују о актуелним темама.

„Модричка привреда доста добро котира и у Модричи су јако предузимљиви људи. Ми испред Агенције наступамо са два сета могућности према малим и средњим предузећима а то су финансијски и нефинансијски видови помоћи. Када је питању нефинансијски вид помоћи имамо базу консултаната и у могућности смо да за сваку фирму ангажујемо консултанте како би помогли менаџменту предузећа да отклоне одређене проблеме. Имамо могућност да у предузећима ангажујемо менторе који су оспособљени по јапанској методологији да унаприједе њихово пословање и отклањају одређене проблеме. Имамо и један пројекат који се финансира средствима Европске уније који се односи на подршку почетницима у бизнису. За почетнике смо обезбиједили и најбоље предаваче са ових простора да им пруже стручна знања. Заживио је и пројекат који такође финансира Европска унија а зове се „Друга шанса“ намијењен људима који су ушли у властите послове, имају потешкоће и како да поново стану на ноге.  Постоји још један пројекат а то је да кроз подршку шведске владе додјељујемо грантове до 30.000 еура за производњу,  уколико су и они спремни да издвоје толико“, изјавио је директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић.

„У организацији стручних служби општине Модрича ми смо позвани да презентујемо шта то Инвестиционо развојна банка РС нуди модричким привредницима. Правила су иста за сва предузећа на подручју Републике Српске. Оно што привредници не знају  везано за производе које ми нудимо сазнали су из наше презентације. Осим тога што дајемо кредите преко пословних банака улажемо и у хартије од вриједности а у сарадњи са донаторима радимо и одобравање пројеката који се тичу развоја привреде и пољопривреде у руралном подручју, као и побољшање квалитета јавних услуга“, истакла је директорица Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Сњежана Вујнић.