Представништво њемачке привреде у БиХ, Удружење „Wirtschaftsverein“ БиХ и Општина Модрича организовали су 09. марта 2017. године у  ДОО „Крушик“ у Скугрићу округли сто на тему „Привредни потенцијал регије“.

Округлом столу су присуствовали Gunther Neubert, директор Представништва њемачке привреде у БиХ, Snježana Köpruner, предсједница Удружења „Wirtschaftsverein“ БиХ, Младен Крекић, начелник општине и привредници из Брчког, Добоја, Вукосавља, Прњавора, Градачца и Модриче.

„Данашњем догађају су присуствовали привредници из више околних градова а циљ је да дођемо до нових идеја.  Ми смо овом приликом презентовали пројекте које би могли и вољели у да реализујемо будућности а и други су узели учешће. Основни циљ је успоставити привредну сарадњу са Њемачком“, рекао је начелник Крекић.

Представништво њемачке привреде у Босни и Херцеговини већ двадесет година савјетује и информише њемачке компаније о босанскохерцеговачком тржишту те локалне фирме о њемачком тржишту. Продубљивање билатералних привредних односа је основни циљ у јубиларној 2017. години.

Представништво њемачке привреде у Босни и Херцеговини дјелује од 1997. године, када је Асоцијација њемачких индустријских и трговинских комора (ДИХК) основала своје представништво у Сарајеву. Од тада, Представништво њемачке привреде у БиХ званични је представник и заступник њемачких привредних интереса и промовише Њемачку као локацију за пословање. Осим тога, Представништво путем свог сервисног друштва DEinternational д.о.о. њемачким и домаћим компанијама пружа услуге те тако подржава њихове вањскотрговинске подухвате.

„Цијела Босна и Херцеговина је интересантна за Њемачку. Њемачка је и највећи трговински партнер БиХ. Ми желимо да видимо која регија располаже са којим потенцијалима, како би смо те потенцијале могли представити привредницима у Њемачкој. У Модричи су то металне и прехрамбена индустрија и те потенцијале ћемо представити потенцијалним пословним партнерима“, изјавио је Gunther Neubert, директор Представништва њемачке привреде у БиХ .

У 2007. години, на иницијативу Представништва њемачке привреде, 30 њемачких фирми у БиХ се удружило и основало Удружење за унапређење њемачко-босанскохерцеговачких привредних односа (Wirtschaftsverein БиХ). Удружење своје чланове подржава прије свега кроз умрежавање те размјену информација и искустава, а све то како би препознали прилике за пројекте и послове, могућности за остваривање сарадње те како би избјегли или смањили ризике приликом пословања. Удружење тренутно броји више од 140 чланова.

„Чланство у наше Удружење даје привредницима могућност бржег доласка на страно тржиште. Када компанију из БиХ представљамо на њемачком тржишту то радимо преко њемачке привредне коморе (АХК) што даје озбиљност њемачким потенцијалним купцима да купују у БиХ“, изјавила је Snježana Köpruner, предсједница Удружења „Wirtschaftsverein“ БиХ.

„Независни биро за развој (НБР) и предузећа Орнамент, Крушик и „MARKWAY“ су чланови удружења „Wirtschaftsverein“ БиХ. Моја фирма је члан седам година, а шест година сам активно укључен у рад самог Удружења. Прије пар година фирма Орнамент је отворила нови погон са партнером из Њемачке, а предност је увођење нових технологија и обезбјеђивање новог тржишта. Њемачка је велики потрошач, тако да се производи Орнамента већим дијелом извозе у Њемачку“, рекао је Ненад Шабић, власник предузећа „Орнамент“ и члан Управног одбора Удружења „Wirtschaftsverein“ БиХ.