Осми међународни сајам руралног стваралаштва Таревци 2017.  одржан је од  20. до 22. јула 2017. године.

Организатор сајма је Општа пољопривредна задруга  Таревци у сарадњи са  Пољопривредним задружним савезом РС, Независним бироом за развој Таревци-Модрича и Удружењем „4Т“ Таревци-Модрича. Покровитељи сајма су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Министарством трговине и туризма РС, Министарство вањске трговине и економских односа БиХ, Министарство за расељена лица и избјеглице БиХ и општина Модрича.

Првог дана сајма организован је округли сто на тему „Локални економски развој- стање и како побољшати кориштење потенцијала наше земље за производњу и прераду воћа и поврћа у аутохтоне прехрамбене производе за извоз“. Приређена је и изложба дјела академског сликара Кемала Ширбеговића, рођеног у Модричи, који од 1971. године ради и ствара у Паризу.

 

Другог дана сајма одржано је  научно савјетовање на тему „Локални економски развој – стање и како га побољшати: кориштење потенцијала наше земље за развој иновативног и конкурентноиг руралног туризма“.

Свечаност поводом отварања сајма организована је у суботу, 22.јула. Отварању су присуствовали представници ресорних министарстава Владе РС, Федерације БиХ, Тузланског кантона, међународних организација, општине Модрича и бројни посјетиоци

„Ово је један од значајних сајмова на подручју наше општине. Сајам је показатељ како у једној мјесној заједници треба дјеловати када је привредни дио у питању. Свакако се може видјети нешто што није свакидашње“, истакао је замјеник начелника општине Модрича Никола Савић.

Након излагања делегације су у пратњи домаћина обишле изложбене штандове. На овогодишњем Сајму учешће су узели бројни излагачи из Србије, Хрватске, Федерације БиХ и Републике Српске.

„Задруга се већ дужи низ година бори да изађемо на европско тржиште. Четири године смо радили пословни инкубатор Независног биироа за развој, постигли циљ и недавно смо прву пошиљку послали за Холандију. Сву шљиву коју имамо на стању смо продали, само је требамо попаковати и пласирати“, рекао је Нахдет Сулејмен, директор Опште пољопривредне задруге Таревци.

После званичног дијела уприличен је богат културно-умјетнички програм.