У згради општине Модрича, 5. јуна 2019. године у оквиру Пројекта „Предузетнички фонд за младе“ потписани су уговори између Општине  Модрича, Института за развој младих КУЛТ и одабраних корисника грантова.

Овим пројектом Општина и Институт за младе КУЛТ су пружили младим особама са подручја наше локалне заједнице подршку за покретање властитог бизниса.  Сви заинтересовани млади људи су имали могућност да првенствено прођу обуку за израду  бизнис плана, а затим да своју пословну идеју кандидују на Јавни позив за финансирање омладинских старт-уп бизнис.

„Општина Модрича је једна од осам локалних заједница из БиХ која учествује у овом предузетничком фонду за младе. Укупан фонд износи 400.000 КМ а у општини Модрича 30.000 КМ. Поред финансијске помоћи представници Института и општине Модрича ће пружати и менторске услуге током прве године пословања, с циљем да представе своје производе на тржишту, да ојачају на тржишту, те да могу запошљавати нова лица у оквиру своје фирме. Захвалила бих се општини Модрича што је препознала ову иницијативу за помоћ младима као и Амбасади Краљевине Шведске“, изјавила је Ада Хамидовић, представник Института за развој младих КУЛТ.

На Јавни позив су могле аплицирати младе особе старости од 18 до 35 година, које имају пословну идеју и желе је реализовати кроз започињање властитог пословног подухвата на подручју Општине Модрича, а у последњих 6 мјесеци нису имале регистровану дјелатност. Предност при оцјењивању пословних идеја су имале производна дјелатност и пољопривреда, док се бизниси из области трговине и угоститељства нису могли кандидовати.

На конкурс се пријавило укупно 10 особа, од којих 1 лице није испуњавало услове, док је осталих 9 ушло у даљу процедуру бодовања. Након завршетка бодовања и формирања ранг листе одабрано је 5  корисника гранта са којим су потписани уговори и који ће у наредном периоду покренути своје властите бизнисе, а то су:

  1. Митар Раулић, одобрени износ 7.000 КМ- средства одобрена за унапређење капацитета фарме за тов бикова;
  2. Зоран Николић, одобрени износ 7.000,00 КМ- средства одобрена за оснивање услужне радње за прање и одржавање аутомобила, тепиха и пословних објеката
  3. Немања Васиљевић- одобрени износ 5.500 КМ- средства одобрена за оснивање сервиса за поправку моторних алата;
  4. Јовица Мишић, одобрени износ 5.500 КМ- средства одобрена за оснивање фитнес центра;
  5. Драган Ђорђевић, одобрени износ 5.000,00 КМ- средства одобрена за оснивање сервиса за пружање услуге поправке и одржавања бироопреме.

Укупна вриједност овог пројекта је 30.000,00 КМ  а Институт за младе КУЛТ и Општина Модрича ће заједнички учествовати у финансирању са износима од по 15.000,00 КМ.

„Желим да изразим огромну захвалност Краљевини Шведској и Институту за развој младих КУЛТ јер овај пројекат за нас много значи.  Износ од 30.000 КМ можда није велики али за ове младе људе много значи. Ово је један мали корак да покушамо заједничким снагама задржати младе људе да остану у нашој локалној заједници. Ови млади људи углавном желе да покрену бизнис из области производње и пољопривреде. Битно је да на почетку прво себи обезбиједе посао а онда неком од својих укућана или других лица“, истакао је начелник Крекић.

Обзиром на велико интересовање за оваквим пројектима, али и жељом руководства Општине да задржи младе у својој локалној заједници Општинска управа Модрича ће се залагати да и у наредном периоду спроводи овакве пројекте.

„Захвалио бих се општини Модрича и Институту КУЛТ на додјели ових средстава која ће нам бити од велике помоћи при регистрацији фирме а и то преставља почетни корак за развој предузећа. Ово су мања предузећа али имамо циљ да их развијемо у већа, са више запослених. Моје предузеће ће се базирати на савременој технологији, производњи и сервису копир уређаја. Таквог предузећа у Посавској регији нема, тако да сам препознао идеју како проширити предузеће и запослити већи број људи“, изјавио је Драган Ђорђевић, корисник гранта.

„Ја ћу отворити ауто праону и за почетак запослити три радника. Планирам да проширим дјелатност на сервис за чишћење, одржавање стамбених и пословних објеката. Желим да останем у нашој општини и бавим се властитим бизнисом. Захвалио бих се општини Модрича и Институту КУЛТ који су ми омогућили покретање малог бизниса“, рекао је Зоран Николић, корисник гранта.