Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић боравила је данас 19. маја 2017. године у радној посјети општини Модрича. Радном састанку присуствовали су министри у Влади РС: министар финансија Зоран Тегелтија, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Стево Мирјанић, начелник општине Модрича Младен Крекић са сарадницима, начелник општине Дервента Милорад Симић, начелник општине Брод Илија Јовичић и начелник општине Вукосавље Борислав Ракић.

На састанку је разговарано о приоритетним  пројектима општина Брод, Дервента, Вукосавље и Модрича. Разговарано је изградњи кружних токова, обилазница, пројектима водовода и канализације, заштити од поплава и другим битним пројектима.

„Приоритет је да се заврше водопривредни објекти, ради спречавања посљедица од великих поплава, мада се то никада не може у потпуности спријечити. У наредном периоду очекује се имплементација и реализација пројеката за ове четири општине у вриједности око 21 милион конвертибилних марака. Када је ријеч о инфраструктурним пројектима издвојене су кључне ствари.  Потреба Дервенте и Станара такође је спајање са ауто путем и тај пројекат ће се реализовати сљедеће године. У општини Брод морамо убрзано кренути на растерећење града саобраћајем који је везан за гранични прелаз. Такође, у овој општини морамо формирати индустријске зоне. Разговарали смо и о унапређењу здравства“, изјавила је предсједница Владе РС Жељка Цвијановић.

„Захвални смо што је предсједница са министрима данас овдје. Презентовани су пројекти четири општине који су битни за животе људи. Када је општина Модрича у питању разговарано је о изградњи великог насипа у МЗ Модрича 4. Вриједност пројекта је око 9 милиона КМ, што би у наредној години требало да буде оперативно. Ми смо преузели одређене обавезе када је у питању експропријација земљишта и све остало што је наша обавеза. Осим овог разговарали смо и о другим крупним и ситним пројектима на подручју општине Модрича. Састав министара одговара темама о којима смо данас разговарали. Добили смо одређене сагласности да идемо у пројектовање документације у складу са новчаним средствима и могућностима локалне заједнице јер и ми треба да учествујемо. Не ради се о захтјевима него о разговору људи који треба да брину о ситуацији у локалним заједницама, а то је свакако предсједница Владе. Анализирали смо и шта се то до сада урадило, а урадили смо доста када је у питању заштита људи од поплава, захваљујући  значајним средствима Владе РС и надлежних министрастава“, рекао је начелник Крекић.

„Желим да изразим задовољство што смо данас могли да разговарамо са предсједницом владе и министрима. Могу рећи да смо задовољни разумијевањем првенствено проблематике и да ће се ићи у правцу рјешавања највећих проблема. Наш проблем у Броду је саобраћајни колапс због граничног прелаза и неодговарајућег положаја Царинског терминала. Ту имамо разумијевања и приводимао крају све активности како би се могло почети са радовима на овом веома значајном објекту. Друга ствар која нам је битна да се изфинансира до краја и обезбиједе донаторска средства за водоводну и канализациону мрежу. Наравно, једно од највећих проблема Брода као и других општина је стварање услова за отварање нових услужно-производних капацитета а то подразумјева одређивање индрустријских зона. Да би дошли до индустријских зона потребна су одређена инфраструктурна улагања и припреме а мислим да смо ми на добром путу да то у Броду ријешимо. Проблеми од поплава, каналске мреже и низ мањих пројеката су данас били тема разговора“, рекао је Илија Јовичић, начелник општине Брод.

„Општина Вукосавље је у претходних осам година радила на пројекту канализације која ево нажалост већ двије године стоји. Тај пројекат ће се заједно са Владом РС поново покренути и могу да изразим задовољство и наду да ће у овој години тај пројекат бити завршен. Оно што је интересантно је да је у тај пројекат уложено преко три милиона марака а ми нажалост канализацију немамо ријешену. Поред пројекта канализације ту је и пројекат водоснабдијевања јер општина Вукосавље је једна од ријетких локалних заједница у РС гдје поједини становници уопште немају питку воду. У наредном периоду то ће бити ријешено. Влада РС је изашла са конкретним приједлозима, ми ћемо то радо прихватити као локална заједница, припремити сву додатну папирологију, оно што је на нама, да се изабере извођач и да то приведемо крају“, изјавио је Борислав Ракић, начелник општине Вукосавље.