Предсједник швајцарске Фондације „Oberwallis – Дјеца нашег свијета“ Josef Fux и шеф финансија Фондације Јо Zurbrigen бораве у тродневној посјети општини Модрича.

У згради Општине, 18. марта одржан је састанак са начелником Младеном Крекићем, замјеником начелника Николом Савићем и њиховим сарадницима. Састанку је присуствовао власник „Браћа Мићић“ д.о.о и Бранко Видић из Врањака који је на привременом раду у Швајцарској а захваљујући коме је дошло до сарадње и пријатељства са представницима поменуте Фондације.

Након састанка делегација је посјетила Дневни центар  за дјецу са посебним потребама „Сунце Обервалиса“ и новоизграђени дјечији вртић. Дневни центар почео је са радом у октобру 2015. године а дјечији вртић и  Кафе сластичарна у склопу Центра у октобру 2017. године. Изградњу и опремање објеката, финансирала је швајцарска Фондација „Оberwallis – Дјеца нашег свијета“, која је за реализацију ових пројекта обезбиједила 800.000  хиљада еура. Општина Модрича је обезбиједила оно што је по договору био њен дио обавеза.  Припремљена је урбанистичка документација, урађен пројекат, обезбјеђено и припремљено замљиште за изградњу, те прикључци објекта на инфраструктуру.

„Радо смо поново дошли у Модричу. Од отварања 2015. године овај Центар нам је веома прирастао за срце. Жељели смо да ову дјецу уврстимо у социјалну слику Модриче. Постигнуто је и много више. Они у оквиру Центра реализују  пројекте и сви су укључени у то. Видјели смо пројекат једне мале баште гдје саде поврће и воће. Увјерени смо да смо урадили праву ствар. Ова дјеца, људи који раде са њима, Општинска управа и ми смо заиста много урадили. Опчињен сам свиме овдје и свакако ћемо наставити сарадњу“, рекао је Јоsef Fux.

„Почаствован сам што су са нама поново наши пријатељи из Швајцарске заједно са Бранком Видићем  и његовом супругом. Драго ми је да су имали прилику да се увјере у озбиљност нашег приступа свему овоме јер су они ипак уложили велики новац да се ови објекти изграде и ставе у функцију. Овдје се ради веома професионално и сваки дан напредују у своме раду а то се и види код дјеце. Разговарали смо о неким будућим пројектима али је још рано да се било шта прецизира“, изјавио је начелник Крекић.

Услуге Центра тренутно користи  47 дјеце. У Центру свакодневно борави  око 20 са којима раде особе које су квалификоване за рад са дјецом са посебним потребама.

Корисници Центра су за госте извели плесну тачку.