У Скупштинској сали општине Модрича, 05. јануара 2018. године потписани су Уговори о стипендирању 66 нових студената којима је стипендија додијељена за школску 2017/2018. годину.

Општина ће у школској 2017/2018. години стипендирати укупно 170  студената од којих:

  • 104 студената из ранијих година,
  • 66 нових студента

За 39 студената ове године мирују права из разлога што су обновили годину.

Потписивању je присуствовао начелник општине Младен Крекић са сарадницима. Начелник Крекић је поздравио студенте, пожелио им срећну нову годину, те је овом приликом рекао: „За општину Модрича значи много што ће стипендирати нових 66 студената. Стипендије сматрам једном малом помоћи студентима и њиховим родитељима. Ја могу исказати задовољство што ће у овој години 170 студената добијати стипендије и што су оне редовне, док за 39 студената права мирију. Било би добро да су ове стипендије много веће али даје се онолико колико локална заједница може. Ја ову дјецу сматрам као пријатеље, гледам их као своју дјецу и имам жељу да они буду амбасадори свога града ма гдје студирали и да локалну заједницу сматрају као своју другу кућу.“

У сарадњи са привредницима са простора општине Модрича утврђена су и дефицитарна занимања и то:

  • студиј технологије – обућарски и кожарски смјер,
  • студиј машинства и
  • студиј електротехнике
    која су у конкурсу који је објављен 31.10.2017. године бодована са додатних 30 бодова. Право за додатно бодовање на основу дефицитарног занимања остварила су три студента.

 „Ми овдје смо сви јако захвални што људи из Општине у оваквој ситуацији препознају да нама студентима заиста треба подршка и подстицај за даљи рад. Знамо да нас је Општина подржавала и у средњој школи кроз разне организације и лијепо је знати да ту подршку и даље наставља током студија. Такође, они треба да знају да ми заиста јесмо амбасадори своје Модриче и да је ово за нас заиста један мотив када завршимо студије да се вратимо у Модричу и да се трудимо да она постане што боља“, рекла је Милица Новаковић, студент друге године факултета Организационих наука у Београду.

На конкурс се пријавило укупно 67 студента. Првобитно је одобрено 60 стипендија, међутим одлуком  начелника општине тај број се повећао на 66. Један кандидат није испуњавао услове наведене у конкурсу.

„Ова стипендија не само да подржава финансијски нас и наше родитење већ и знамо да неко постоји иза нас, наша општина која нас подржава и цијени наш труд, рад и учење“, изјавио је Ђорђе Смиљић, студент друге године Производног машинства на факултету Техничких наука у Новом Саду.

Студентима општине Модрича  исплаћују се стипендије у мјесечном износу од 100 КМ, с тим да се за 30 % увећава студентима који су у претходној години студија положили све испите и постигли успјех 8,00 и више и износи 130 КМ.

„С обзиром да смо ми једна мала заједница, мала општина, ово нам пуно значи, не само нама него и нашим родитељима такође. Мислим да ће ово бити један добар подстицај да даље радимо и даље учимо. Овом приликом желим да се захвалим нашем начелнику и нашој општини,“ рекла је Весна Недић, студент друге године Биомедицинског инжињерства на факултету Техничких наука у Новом Саду.

У 2018. години за стипендирање студената из буџета општине Модрича издвојит ће се 200.000 КМ.

 „Прије свега бих жељела да се захвалим нашој општини и начелнику који су нам приуштили ова новчана средства која ће нам много значити у даљем школовању. Такође, након завршетка студија планирам да се вратим у Модричу и да своје знање на што бољи начин пренесем овдје и да поспјешим нашу локалну заједницу,“ рекла је Жељана Кузмановић, студент друге године Високо здравствене школе у Београду.