На подручју општине Модрича сваке године расту површине под пластеницима. Општина Модрича улаже велике напоре да путем општинских подстицаја, али и кроз донаторска средства обезбиједи што већи број пластеника.

Од 2006. године примијетан је стални раст површина под пластеницима тако да од почетних 1 000 м²  у 2019. години ћемо имати  око 21 000 м² под пластеницима.

У 2017. години обезбијеђено је 19 пластеника  површине 100 м² из донаторских средстава. У 2018. години Општина је у сарадњи са донаторима обезбједила 21 пластеник од по 100м² од чега је један пластеник УСАИД, а 20 преко  хуманитарних организација ,,LDSC“ и ,,MAID“ .

Ове године поново је расписан јавни позив за додјелу 20 нових пластеника  површине 100 м² са свом додатном опремом гдје Општина и донатор (,,LDSC“ и ,,MAID“ )  учествују са 80% а пољопривредни произвођач са 20% од укупне цијене пластеника. Такође,  донатор је  преузео обавезу постављања пластеника и обезбјеђивања садног материјала зависно о времену производње.

Добром сарадњом и на наше задовољство посредством организација ,,LDSC“ и ,,MAID“  до сада је обезбјеђено 40 пластеника.

Након завршетка јавног позива, комисија коју су сачињавали представници донатора и општине Модрича су утврдили критерије  и испуњеност услова корисника који су предали своје захтјеве и конкурисали на јавни позив. Одабрани корисници су прошли обавезну обуку за производњу поврћа у заштићеном простору за које ће добити одређени цертификат.

Укупна вриједност пројекта износи 49.700,00КМ, од чега Општина субвеционише 19.880,00КМ (40%),  донатори ,,LDSC“ и ,,MAID“ 19.880,00КМ (40%) и корисници 9.940,00КМ (20% или 497 КМ сваки корисник).

„Општина Модрича уз помоћ донатора већ дужи низ година обезбјеђује пластенике за грађане наше локалне заједнице који су заинтересовани да се баве пластеничком производњом. На овај начин, односно продајом производа који произведу имају прилику да повећају свој кућни буџет. Све је више површина под пластеницима а у наредном периоду ћемо настојати да се још додатно прошири, онолико колико грађани буду заинтересовани“, изјавио је замјеник начелника Никола Савић.

Од повртларских култура које се гаје у заштићеном простору најзаступљенији су парадајиз, паприка, салате и лук.

„Овај пластеник за мене много значи. До сада сам производила паприку и краставац али сматрам да ће ми производња у затвореном много олакшати. Захваљујем се Општини и донаторима који су нам то омогућили“, рекла је Верица Кузмановић, корисник пластеника.

„Велика захвалност Општини и донаторима који су омогућили да добијемо пластенике. Од сада ћемо много лакше производити поврће“, истакла је Марица Лукић, корисник.

У нашим тржним центрима све више су заступљени домаћи производи, тако да пољопривредни произвођаћи имају гдје да пласирају своје производе.