На подручју општине Модрича сваке године расту површине под пластеницима. Општина Модрича  улаже велике напоре да путем општинских подстицаја али и кроз донаторска средства обезбједи што већи број пластеника.

Од 2006. године примјетан је стални раст површина под пластеницима тако да од почетних 1000 м² тренутно имамо око 17000м² под пластеницима.

У 2017. години обезбјеђено је 19 пластеника  површине 100м² из донаторских средстава. Ове године, општина је у сарадњи са хуманитарним организацијама ,,LDSC“ и ,,MAID“ расписала Јавни позив за додјелу 20 нових пластеника,  површине по 100м², са свом додатном опремом, гдје Општина и донатор учествују са 80% а пољопривредни произвођачи са 20% укупне цијене пластеника. Такође, донатор је  преузео обавезу постављања пластеника и обезбјеђивања садног материјала зависно о времену производње.

Данас, 4. октобра 2018. године потписани су уговори између 20 пољопривредних произвођача са подручја општине Модрича, који су испунили услове  и општине Модрича.

„Општина Модрича дуги низ година улаже у пољопривредну производњу кроз различите пројекте као што је овај сада, као и друге гране пољопривреде. Овај пројекат реализујемо заједно са донаторима како би пољопривредницима обезбиједили што боље услове за пластеничку производњу. Надам се да ће пројекат успјети и да ће корисници остварити одређену финансијску корист“, изјавио је замјеник начелника Никола Савић.

Одабрани корисници су прошли обавезну дводневну обуку за производњу поврћа у заштићеном простору за које ће добити цертификат.

„Поставили смо пластеник и већ смо засадили салату, лук и шпинат. Сада ћемо имати лакшу и бољу обраду а усјеви ће брже стизати. Остварићемо и одређену зараду“, рекао је Коста Јанковић, пољопривредни произвођач из Врањака.

Укупна вриједност пројекта износи 48.700 КМ, од чега Општина субвеционише 19.480 КМ (40%),  донатори ,,LDSC“ и ,,MAID“ 19.480 КМ (40%) и корисници 9.740 КМ (20% или 487КМ сваки корисник).

„Пластеник ће ми служити прије свега да подмирим своју породицу квалитетним  и здравим производом а остало ће ићи у продају“, рекла је Анка Тодоровић, пољопривредни произвођач из Милошевца.

Од повртларских култура које се гаје у заштићеном простору најзаступљенији су парадајиз, паприка, салата и лук.

У нашим тржним центрима све више су заступљени домаћи производи, тако да пољопривредни произвођаћи имају гдје да их пласирају.