У Скупштинској Сали општине Модрича 24. октобра 2018. године организовано је потписивање уговора са корисницима одабраним за санацију стамбених објеката који су страдали у поплавама и клизиштима у току 2014. године. Пројекат је реализован у оквиру Програма за опоравак од поплава – Стамбено збрињавање кога финансира Европска унија у сарадњи са ентитетским владама и партнерским општинама, а имплементира УНДП у БиХ.

Програм је приоритетно намијењен социјално и економски маргинализованим групама становништва, укључујући старије особе, домаћинства са ниским примањима, особе са потешкоћама у развоју, припаднике мањина, повратнике и интерно расељене особе.

Програм за опоравак од поплава – Стамбено збрињавање, вриједан 15 милиона еура, започео је у септембру 2017. године. У новембру исте године завршен је Јавни позив за избор корисника помоћи на који се пријавило 3.950 апликаната из цијеле БиХ. Избор корисника завршен је у мају 2018. године, након чега је урађена анализа услова живота и потреба угроженог становништва како би се изабраним породицама осигурали одговарајући пакети економског оснаживања.

Из Модриче је  од 16 пријављених корисника одабрано девет који су испунили услове за изградњу нових објеката, док је 22 од 114 пријављених корисника испунило услове за санацију постојећих објеката. Процес изградње и санације стамбених објеката започео је у јуну 2018. године, те је завршетак првих кућа предвиђен у октобру 2018. године.

Општина Модрича је учествовала у суфинансирању Програма са 48.000 КМ.

УНДП је у претходном периоду кроз сличан програм који је финансирао УСАИД већ стамбено збринуо 15 корисника са територије општине Модрича кроз изградњу нових објеката, те за 67 корисника санирао постојеће објекте који су страдали у поплавама и од клизишта.