У Модричи је данас, на Видовдан – Дан општине свечано отворен нови дјечији вртић и кафе сластичарна. Свечаност је почела химном Швајцарске и Републике Српске. Пресјецањем траке објекте су свечано отворили прeдсјeдник Фoндaциje „Оberwallis – Дjeцa нaшeг свиjeтa“ Joзeф Фукс, изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран и начелник општине Модрича Младен Крекић.

Свечаности је присуствовала делегација швајцарске Фондације „Оberwallis – Дјеца нашег свијета“, министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади РС Златан Клокић, представник Швајцарске амбасаде у БиХ Барбара Датвил Шојер, представници општине Модрича, јавних предузећа и установа, организација, привредника наше општине и бројни гости.

Програм свечаног отварања Дневног центра увеличали су својим наступом дјеца из обданишта „Наша радост“ и дјеца, корисници Центра за дјецу са посебним потребама „Сунце Обервалиса“.

У улици Ђуре Јакшића, непосредно до „Дневног центра за дјецу са посебним потребама“ изграђен је  нови дјечији вртић и кафе сластичарна. Новоизграђени вртић ће бити  у функцији укључивања дјеце ометене у развоју у предшколски васпитно-образовни процес, а кафе сластичарна омогућавати одвијање радно-окупационе терапије за омладину ометену у развоју. Ова два новоизграђена објекта ће са постојећим објектом, чинити функционалну цјелину.

Изградњу и опремање објеката финансирала је швајцарска Фондација „Оberwallis – Дјеца нашег свијета“ која је за реализацију овог пројекта обезбиједила 550.000  хиљада евра. Сарадња са Швајцарском фондацијом „OBERWALLIS – Дјеца нашег свијета“ је почела реализацијом пројекта „ Изградња Дневног центра за дјецу са посебним потребама“, за чију је изградњу и опремање Фондација обезбиједила 250.000,00 €. У згради општине Модрича  24. јануара 2017. године потписан је Споразум о наставку сарадње и Уговор за изградњу дјечијег вртића и кафе сластичарне између швајцарске фондације „OBERWALLIS – Дјеца нашег свијета“,  Општине Модриче и извођача радова грађевинског предузећа „Браћа Мићић“ из Модриче. Споразум су потписали у име Фондације Јозеф Фукс и Џо Зурбриген а у име општине Модрича начелник општине Младен Крекић и замјеник начелника Никола Савић. Уговор о изградњи су потписали поменути представници Фондације и директор фирме „Браћа Мићић“ Радо Мићић.

За испољену неизмјерну хуманост предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је Фондацију „Оberwallis – Дјеца нашег свијета“ из Швајцарске Орденом Крст Милосрђа који је господину Јозефу Фуксу, предсједнику Фондације уручио изасланик предсједника Синиша Каран.

Јозеф Фукс није крио задовољство признањем али и што је све урађено по договору и у року.
„Ми смо 2015. године отворили Дневни центар за дјецу са посебним потребама и тада смо примјетили да у општини Модрича недостаје дјечије обданиште, те смо се одлучили да и то направимо. На то све је дошла Повеља општине Модрича коју смо добили прошле године и то нам је била  велика част.  Када добијете такво одликовање онда сте аутоматски дио тог града. Јуче сам имао прилику да прегледам комплетан вртић и веома сам задовољан јер ово што видимо одговара свим стандардима који су мени познати. Овдје остајемо и даље јер смо стекли велкике пријатеље. Такође се захваљујем господину Ради Мићићу који је дао све од себе како би направио објекат оваквог квалитета.  Самим тим што смо данас добили Орден Републике Српске то је знак да би требали још нешто радити у Модричи,“ изјавио је Јозеф Фукс.

Нови вртић је пројектован  димензија 48×23,20 m, укупне површине 1.090,48 m² са пет радних соба. У њему је планиран боравак стотину дјеце која би била смјештена у пет васпитних група.

Кафе сластичарна је димензија 14 x 10,10 m, укупне површине 147,38 m² са отвореном терасом димензија 14 x 3,7 x10 m, укупне површине 106,71 m² у којој ће се обезбиједити услови за одвијање радно-окупационе терапије за дјецу и омладину са посебним потребама.

Општина Модрича је обезбиједила оно што је по договору био њен дио обавеза. Припремљена је урбанистичка документација, урађен пројекат, обезбјеђено и припремљено замљиште за изградњу, те прикључци објекта на инфраструктуру.  Извођач радова  је фирма  д.о.о. Браћа Мићић из Модриче.

Начелник Крекић је истакао да је ово посебан дан за Модричу и рекао: “Ово је једно превелико задовољство, поготово што је данас и Дан општине Модрича. Срећан сам што су са нама наши пријатељи из Швајцерске, дјеца и родитељи. Ово је велика радост за град. Тешко је у пар реченица исказати задовољство које осјећам према оном што су наши пријатељи из Швајцарске и наш суграђанин Бранко Видић урадили за нас. Све ово је протекло јако дирљиво и са много емоција. Стекли смо искрене пријатеље који су омогућили да остваримо оно чему смо дуго тежили, а то су дјечији вртић и Дневни центар за дјецу са посебним потребама. Захвалио бих се предсједнику Републике који је одликовао Крстом Милосрђа ове хумане људе који имају велико срце, као и свим грађанима Модриче.“

Новоизграђени вртић и кафе сластичарна ће правно дјеловати у оквиру Јавне предшколске установе „Наша Радост“, а заједно са постојећим Дневним центром чинит ће једну цјелину.

„Захваљујући овим добрим људима из Швајцарске и начелнику Крекићу ми смо данас добили овај прелијепи објекат у којем ће бити смјештено до стотину дјеце. У складу са законским критеријима у свим групама биће одређен број дјеце са посебним потребама што нам је уствари и био циљ. У овом објекту имамо пет радних соба у којима ће бити смјештено до стотину дјеце и коначно ће бити ријешен проблем смјештаја дјеце у предшколску установу,“ рекла је Љубица Ђекић, директор ЈПУ Наша радост Модрича.

Присутнима се обратила представник Швајцарске амбасаде у БиХ Барбара Датвил Шојер и посланик у швајцарском кантону Оberwallis Роберт Шмит.

Након свечаног отварања приређен је коктел за све госте, којег су обезбједили привредници наше општине.