У Пословно – предузетничком центру „Јабучик“, 07. фебруара  2018. године одржано је предавање за пољопривредне произвођаче са подручја општине Модрича и Вукосавље, који се баве производњом јагоде и малине.

У оквиру предавања обрађене су теме везане за узгој и припрему јагоде и малине за предстојећу сезону од стране представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди. Овом приликом произвођачи су се упознали и са потенцијалним откупљивачима.

„Кроз данашње предавање хтјели смо да се произвођачи упознају не само теоретски са садњом јагоде и малине, већ и кроз практичне  савјете које смо ми стекли кроз огледне засаде и производњу која траје дуже на неким засадима“, изјавио је  Александар Поповић, представник Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Пословно – предузетнички центар „Јабучик“ има за улогу да дио воћа откупи и преради у готов производ, повеже произвођаче са другим откупљивачима, а преко Центра ће се вршити контрола  и откуп производа.

„Ово је добар вид предавања које има за циљ да се произвођачи упознају на који начин да припреме земљиште за садњу, како да третирају саднице, на који начин да их заштите, припреме за бербу и остало“, изјавила је Татјана Стевановић, технолог у Пословно – предузетничком центру „Јабучик“.

Крајем 2017. године преко Центра а кроз пројекат  „Јабучик 2“  подијељене су саднице за десет дунума малине и пет дунума јагоде.

„Добили смо саднице малине за два дунума. Имам четворочлану породицу, нико не ради, тако да смо се одлучили да засадимо малину. Оваква предавања нам много значе за даљи ток производње“, изјавио је Слободан Вуковић из Скугрића.