Поводом предстојећих празника, начелник општине Младен Крекић  27. децембра 2018. године организовао је пријем за пољопривредне произвођаче са подручја општине Модрича, који  је одржан у мјесној заједници Борово Поље.

Начелник је пожелио добродошлицу присутнима, честитао на досадашњим постигнутим резултатима, пожелио много успјеха у даљем раду, те изјавио: „Овај пријем је постао традиција и ови људи то заиста заслужују. Драго ми је да се окупљају, друже и пазе.  То су људи који зависе од природе, временских услова. Обилне киша, суша и остало ометају њихов рад али они се боре. Нама је пољопривреда јако битна. У Модричи је 2018. године произведено 4,5 милиона литара млијека што је заиста много. И ове године исплатили смо подстицаје у иносу око 100.000,00  КМ.  Моја је обавеза а и задовољство да на крају године окупим ове људе, да се дружимо и честитамо једни другима предстојеће празнике.“

Пољопривреда је једна од статешких грана развоја општине Модрича. На подручју општине Модрича регистровано је 786 пољопривредних газдинстава. Општина Модрича располаже са 19.823 хектара обрадивог земљишта, а сваке године се засије око 14.500 хектара. У сјетвеној структури доминира кукуруз, стрна жита и траве што је и очекивано, јер већи дио ратарске производње преусмјери се у сточарску производњу.

Ова година за пољопривредне произвођаче је била просјечна са становишта агрометеоролошких услова. Кишни период је   утицао на смањење приноса поврћа као и квалитет зрна пшенице. Општина ће настојати да пољопривредним произвођачима помогне у тражењу донаторских средстава за заснивање производње као и других облика подршке. Управо  је у току Пројекат „Развој конкурентности у руралним подручјима“ а односи се на заснивање производње краставца корнишона, паприке, вишње и јагоде, гдје донатор и општина суфинансирају 50% трошкова производње.

„Оваква година се неће лако поновити. Била је изузетно родна и ја сам презадовољан. Производим стрна жита, кукуруз, сточни сијерак а бавим се и мљекарством и држим приплодне крмаче. Задовљни смо подстицајима и динамиком исплате“, рекао је Саво Бојић, пољопривредни произвођач из Боровог Поља.

Производња млијека и ове године износи близи 4.500.000 литара а остварена премија по основу предатог млијека износи  око 900.000,00КМ.

„Ово дружење је нама изузетно драго. Данас се лијепо дружимо, размјењујемо искуства и сумирамо резултате. Модрича је развијен пољопривредни крај а посебно када је ријеч о производњи млијека. Година која је на измаку је била прилично добра, зависно о којој пољопривредној култури је ријеч. Принос кукуруза је био фантастичан. Локална заједница је измирила обавезе према нама у цјелости на чему им се захваљујемо“, изјавио је Ристо Кузмановић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Модрича.

Општина је и ове године кроз подстицаје подржала сточарску, повртларску, воћарску и пчеларску производњу, производњу поврћа и откуп воћа и поврћа, као и ванредну мјеру суфинансирања вађења крви код млијечних грла. Кроз подстицаје Општина је подржала 100 пољопривредних проивођача, у износу од 98.159,53 КМ.