Modriča je grad sa tradicijom u razvoju industrije. Pored Rafinerije ulja koja je glavni pokretač razvoja privrede i zaštitni simbol grada po kome smo poznati u cijeloj Evropi, u Modriči su razvijene i druge grane industrije kao što su obućarska, tekstilna, hemisjka, drvna, proizvodnja hrane, pića i druge.

Rafinerija ulja zauzima dominantno mjesto u industrijskoj proizvodnji po rezultatima i broju zaposlenih. Rafinerija je snažno i uspješno privredno društvo, čijih je 75,65% akcija u vlasništvu ruske kompanije „Neftegazinkor“ OJSC. Stalnim unapređenjem svojih poslovnih procesa prati zahtjeve proizvođača motornih vozila i drugih mašina i opreme, te važeće evropske standarde u oblasti naftne industrije. Ona je ne samo  nosilac razvoja i zapošljavanja već i privredni kapacitet koji je osnova za razvijanje mnogih malih biznisa, kao pratećih djelatnosti (proizvodnja plastične i metalne ambalaže, papirnih etiketa, proizvodnja proizvoda od parafina…).

rafinerija_02

Obućarska industrija je značajan nosilac zapošljavanja u opštini Modriča koja zapošljava više od 700 radnika. U Modriči postoji nekoliko preduzeća koja se bave proizvodnjom obuće a neka od njih već posluju u saradnji sa stranim kompanijama: DOO Alfa ( koje radi za kompaniju  “FERDINAND RICHTER” GmbH iz Austrije), dok  AD Komo i DOO Thema sa starnim investitorima sarađuju kroz „lohn“ poslove (AD Komo sa  kompanijom „RELAXSCHOE“ Italija i DOO Thema sa kompanijom  „THINK SCHUHWERK“ Austrija) .

kozna_industrija_01Ostale grane industrije: Pored ove dvije grane industrije koje su najznačajnije i koje zapošljavaju najveći broj radnika, u Modriči je zastupljena i hemijska industrija, metalna industrija, proizvodnja hrane i pića, prerada drveta, plastike i papira. Zahvaljujući Opštini koja je plaćala zakup štanda, već nekoliko godina modrički privrednici koji se bave proizvodnjom su učestvovali na Sajmu građevinarstva i energije u Beču na kome su izlagali i prezentovali svoje proizvode i na taj način posjetiocima iz cijele Evrope predstavili Modriču kao tradicionalno industrijski grad.