Сједница Штаба за ванредне ситуације општине Модрича одржана је данас, 16. марта 2020. године у згради Општине, којој су поред чланова Штаба присуствовали директор Центра за социјални рад,  директори школа и Дјечијег обданишта. Сједница је сазвана због увођења нових мјера у вези  опасности од ширења новог вируса корона. Размотрена је  епидемиолошка ситуација на подручју локалне заједнице. На сједници је усвојен закључак да начелник општине донесе наредбу за увођење нових мјера. Донесена је сљедећа

 

Н А Р Е Д Б А

О регулисању рада трговинских и других објеката на територији

општине Модрича

 

 

У циљу провођења ванредних мјера за спречавање и сузбијање заразних болести те заштите и спасавања становништва:

 

  1. Забрањује се рад сљедећим објектима, сваким радним даном и у дане викенда:

– Угоститељским објектима врсте ноћни клуб,

– Свадбеним салонима,

– Спортској дворани,

– Фитнес центрима и сличним облицима организовања,

– Дјечијим играоницама.

 

-Забрањује се рад у дане викенда – суботом и недјељом:

-Трговинским објектима у склопу робне пијаце (бувљак),

 

2.Ограничава се рад од 07,00 до 18,00 сваким даном сљедећим објектима:

– Трговинским објектима – свима, укључујући и тржнице на мало – пијаце,

– Угоститељским објектима свих врста ( изузев угоститељских објеката у оквиру дјелатности смјештај гостију и напријед наведених ноћних клубова и свадбених салона), а укључујући и угоститељске објекте смјештене на аутобуским, жељезничким и бензинским пумпним станицама.

 

3.Ограничава се рад од 07,00 до 22,00 часа сваким  даном сљедећим објектима:

– трговинским субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа).

 

  1. Обавезују се пружаоци услуга из тачке 2. да обезбједе минимално растојање од 2 метра између корисника услуга.

 

  1. Како би смо се у новонасталој ситуацији понашали одговорно молимо најстарије суграђане, који су најугроженија група становништва, да максимално ограниче напуштање кућа и станова.

 

  1. Позивамо грађане који долазе из иностранства да се обавезно евидентирају у Домовима здравља, на број телефона 053/811-801 и 066/698-162.

 

  1. Задужује се Одјељење за привреду и друштвене дјелатности и Одјељење комуналне полиције да о провођењу ове Наредбе обезбиједе поштовање исте од стране напријед наведених субјеката.

 

  1. О извршењу задатака из ове Наредбе, органи из тачке 5. наредбе, свакодневно ће извјештавати Команданта општинског штаба за венредне ситуације.

 

  1. Ова наредба ступа на снагу одмах и биће објаљена у Службеном гласнику општине Модрича.

 

„Институције Републике Српске свакодневно нам дају упуте, као и град Бања Лука, који са својим конкретним мјерама даје приједлоге како поступати у новонасталој ситуацији. У овом тренутку поступамо на начин како се ради на подручју регије. Током викенда извршена је дезинфекција свих јавних објеката, а моле се и станари зграда да брину о чистоћи и дезинфекцији заједничких просторија. За сада смо донијели блаже мјере у смислу ограничења рада трговинских и угоститељских објеката, што не значи да након два до три дана можемо донијети знатно рестриктивније мјере. Када су у питању предузећа која запошљавају велики број радника сви су дужни бринути о здрављу сваког појединца. Молимо све грађане да се не окупљају, а посебно старије особе које су изразито подложне новом вирусу. И даље ћемо свакоднево пратити стање на подручју општине и по потреби доносити одређене мјере“, изјавио је начелник Крекић.

 

„Свакодневно поступамо у складу са упутама Института за јавно здравство. Јутрос смо пооштрили мјере у смисли хигијене. Наша епидемиолошка служба је свакодневно на телефону и то су неке ствари које тренутно радимо. Током викенда је био појачан долазак нашег становништва са запада. Ми смо у петак, пред викенд, имали 18 људи под надзором, односно у кућној изолоацији а прије два сата имамо 103 лица која су под надзором, у кућној изолацији, а јавили су се да су стигли из земаља угрожених вирусом корона“, изјавио је Дарко Стефановић, директор Дома здравља Модрича.