U organizaciji opštine Modriča , 09. januara 2019. godine svečano je obilježen  Dan Republike Srpske. Ispred Spomenika palim borcima održan je poetski čas, a sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos poginulim borcima za Republiku Srpsku.

Na spomenik palim borcima cvijeće su u ime opštine Modriča položili Mladen Krekić, načelnik opštine i  Nikola Savić, zamjenik načelnika opštine. Cvijeće su položili predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Siniša Nikić i Velibor Cvijić, predstavnici boračkih organizacija, javnih ustanova, preduzeća, udruženja, političkih i sportskih organizacija.

Povodom Dana  Republike Srpske Mladen Krekić,  načelnik opštine, obratio se prisutnima, ukazao na značaj današnjeg praznika, čestitao Dan Repubike Srpske i rekao: “Danas smo kako i prethodnih godina sa ovog mjesta poslali poruku mira sa željom da nikada više niko ne izgubi život u ratu. Pokazali smo da volimo svoje, volimo Republiku Srpsku a cijenimo i poštujemo tuđe. Iskazali smo poštovanje prema borcima koji dadoše živote za stvaranje Republike Srpske kao i njihovim porodicama. Čestitam svima dan Republike Srpske sa željom da ga proslavimo u miru, zdravlju i veselju.“

Milutin Vračević, predsjednik Opštinske boračke organizacije je rekao:“ Osnovna naša poruka danas je da nam živi Republika Srpska i da je dobro čuvamo.“

Polaganju cvijeća i obilježavanju Dana Republike Srpske prisustvovali su i članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi, borci Vojske Republike Srpske i brojni građani. Nakon polaganja cvijeća ispred Spomenika palim borcima prisutni su posjetili Spomen sobu gdje su takođe položili cvijeće i zapalili svijeće za poginule u proteklom ratu.