У организацији општине Модрича и Општинске Борачке организације, 09. јануара 2018. године свечано је обиљежен  Дан Републике Српске. Испред Споменика палим борцима одржан је поетски час, а свештеници Српске православне цркве служили су парастос погинулим борцима за Републику Српску.

На споменик палим борцима цвијеће су у име општине Модрича положили Младен Крекић, начелник општине и  Никола Савић, замјеник начелника општине. Цвијеће су положили предсједник и потпредсједник Скупштине општине Синиша Никић и Велибор Цвијић, представници борачких организација, јавних установа, предузећа удружења, политичких и спортских организација.

У знак 26. рођендана Републике Српске пуштено је 26 бијелих голубова који симболизују поруку мира.

Поводом Дана  Републике Српске Младен Крекић,  начелник општине, обратио се присутнима, указао на значај данашњег празника, честитао Дан Репубике Српске и рекао: „Ово данас је величанствено јер је велики број грађана Модриче  дошао на ово свето мјесто да ода помен погинулим борцима за Републику Српску. Мирно и достојанствено смо обиљежили данашњи празник. Пустили смо 26 бијелих голубова као знак поруке мира у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Не желимо никога увриједити, само поносно прославити 26 рођендан Републике Српске. Са данашњег скупа желимо послати поруку мира која нема никакву другу алтернативу.“

 Милутин Врачевић, предсједник Општинске борачке организације је рекао: “Дан Републике Српске, 9. јануар ћемо обиљежавати сваке године и то све масовније. То су заслужили сви они који су стварали Републику Српску као и они који су је одбранили. Ми их не смијемо заборавити.“

Полагању цвијећа и обиљежавању Дана Републике Српске присуствовали су и чланови породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди, борци Војске Републике Српске и више стотина грађана. Након полагања цвијећа испред Споменика палим борцима присутни су посјетили Спомен собу гдје су такође положили цвијеће и запалили свијеће за погинуле у протеклом рату.