Дан општине Модрича Видовдан, грађани општине Модрича на свечан начин сваке године обиљежавају светом литургијом, полагањем вијенаца и свечаном сједницом Скупштине општине. Обиљежавање Дана општине почело је служењем свете литургије и парастоса погинулим борцима за Републику Српску у свим православним храмовима на подручју општине Модрича.

Испред  Споменика борцима за Републику Српску у Модричи одржан је поетски час у оквиру којег су свештеници српске православне цркве служили помен за погинуле борце након чега су присутни положили вијенце на спомен обиљежје.

Вијенце су положили начелник општине Модрича Младен Крекић и замјеник начелника општине Никола Савић, предсједник и потпредсједник Скупштине општине Синиша Никић и Велибор Цвијић, представник Владе Републике Србије – Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци, посланици Народне скупштине РС, представници Општинске Борачке организације, Општинског удружења Ветерана, Коридора 92,  Удружења ратних заробљеника и логораша општине Модрича, Општинског удружења СУБНОРА, сусједних општина и бројни преставници предузећа, удружења, установа и политичких партија.

Након тога начелник општине и замјеник начелника, предсједник и потпредсједник Скупштине општине и делегација Општинске борачке организације положили су вијенце на Споменик борцима НОР-а.

Након полагања вијенаца одржана је Свечана сједница Скупштине општине Модрича. Свечана сједница одржана је у Плавој сали Српског културног центра којој су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС Борис Пашалић, начелник општине Младен Крекић са сарадницима, представник Владе Републике Србије – Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци, помоћник генералног директора Универзитетско клиничког центра РС  Горан Топић, др Радомир Вујовић, директор Агенције за аграрна плаћања РС Саво Минић, свештеници  Српске православне цркве, представници сусједних општина, представници предузећа, јавних установа, мјесних заједница, невладиних организација, средстава јавног информисања и бројни грађани.

Химном Републике Српске у извођењу Пјевачке групе „Вида“ отворена је Свечана сједница. Присутни су минутом шутње одали пошту палим борцима за слободу народа и отаџбине као и преминулом предсједнику Републике Српске доктору Милану Јелићу. Након минуте шутње, делегација у саставу:  Вид Стојановић, Боро Бјелић и Рајко Брадашевић  посјетила је гроб предсједника и положила цвијеће.

Присутнима се обратио начелник општине Младен Крекић, честитао Дан општине Модрича и упознао их са актуелним дешавањима у нашем граду као и са проведеним активностима и реализованим пројектима у општини Модрича између два Видовдана, те изјавио: „Данас је круна свих активности које смо организовали у видовданској недјељи. Ових дана лијепо је бити модричанин. Тешко је у кратком излагању рећи све оно што је урађено у локалној заједници у периоду између два Видовдана. У наредном периоду приоритети локалне заједнице су да се град заштити од могућих поплава, улагање у инфраструктуру, запошљаваље, помоћ у области пољопривреде и другим активностима за бољи живот грађана Модриче.“

Традиционално сваке године поводом Дана општине,  уручују се признања и награде најуспјешнијима. Рајко Живковић, одборник Скупштине општине Модрича уручио је похвале ученицима:

 1. Мушкој одбојкашкој екипи, СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича, за освојено прво мјесто на регионалном и друго мјесто на републичком такмичењу на Малим олимпијским играма РС;
 2. Жељку Трипићу, ученику четвртог разреда гимназије општег смјера, СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича, за освојено прво мјесто на регионалном и треће мјесто на републичком такмичењу у физици, као и учешћу на олимпијади из физике за подручје Босне и Херцеговине;
 3. Слађани Дамјановић, ученици трећег разреда гимназије општег смјера, СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича, за освојено треће мјесто на регионалном и треће мјесто на републичком такмичењу из математике, као и учешће на математичкој олимпијади за подручје Босне и Херцеговине.
 4. Марку Којићу, ученику другог разреда гимназије општег смјера, СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича, за освојено треће мјесто на регионалном и треће мјесто на републичком такмичењу из математике, као и учешће на математичкој олимпијади за подручје Босне и Херцеговине.
 5. Драгани Лукић, ученици другог разреда електротехничке школе, СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича, за освојено друго мјесто на републичком такмичењу из основа електротехнике и електронике.
 6. Аријани Максимовић, ученици трећег разреда економске школе, СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича, за посебне резултате у омладинском активизму и креативности.
 7. Ивани Стојановић, ученици осмог разреда, ОШ „Сутјеска“ Модрича, за освојено треће мјесто на републичком, прво мјесто на регионалном такмичењу из физике и друго мјесто на регионалном такмичењу из математике.
 8. Урошу Јовићу, ученику петог разреда, ОШ „Сутјеска“ Модрича, за освојено прво мјесто на републичком такмичењу у спортској гимнастици, дисциплина партер.
 9. Николи Петру Ђурићу, ученику четвртог разреда, ОШ „Сутјеска“ Модрича, за освојено треће мјесто на републичком такмичењу у спортској гимастици, дисциплина прескок.
 10. Андреи Јеремић, ученици седмог разреда, ОШ „Сутјеска“ Модрича, за освојено треће мјесто на републичком такмичењу у спортској гимнастици, дисциплина прескок.
 11. Лени Ливњак, ученици осмог разреда, ОШ „Свети Сава“ Модрича, за освојено друго мјесто на регионалном и друго мјесто на републичком такмичењу из хемије.
 12. Андреју Вујићу, ученику деветог разреда, ОШ „Свети Сава“ Модрича, за освојено пето мјесто на регионалном, пето мјесто на републичком такмичењу из информатике и пласирању на државно такмичење;
 13. Слађану Стевановићу, ученику осмог разреда, ОШ „Свети Сава“ Модрича, подручна школа Копривна, за освојено треће мјесто на регионалном, друго мјесто на републичком такмичењу из информатике и пласирању на државно такмичење.

Сваке године новчаном наградом стимулишу  се најбољи пољопривредници. Начелница одјељења за привреду и друштвене дјелатности  Аленка Иловчевић уручила је новчане награде за три успјешна пољопривредна произвођача, иако их има много више и сигурно сви заслужују да буду на овом мјесто:

 

 1. Саво Дринић из Милошевца;
 2. Никола Новаковић из Скугрића;
 3. Милан Недић из Врањака.

 „Захвалио бих се Општини на новчаној награди и признању. Бавим се углавном ратарском производњом и обрађујем око 30 хектара земље. Сијем кукуруз, пшеницу и соју“, рекао је Саво Дринић, пољопривредник из Милошевца.

Поводом 28. јуна, празника општине,  Скупштина општине Модрича је поред похвале ученицима, донијела одлуку да се додијели: 1 новчана награда,  5 диплома, 3 плакете и 1 повеља. 

Предсједник Општинске борачке организације Модрича Жељко Терзић уручио је новчаниу награду која је ове године припала Удружењу ратних заробљеника и логораша Модрича. Награду је преузео Владо Драгојловић предсједник Удружења.

Предсједник Скупштине општине Модрича Синиша Никић додијелио је дипломе награђенима:

Дипломе су додијељене:   

 1. Бори Бјелићу, за допринос у развоју Мјесне заједнице Модрича 3;
 2. Ранку Девићу, професору физике, за допринос у васпитно образовном раду;
 3. Јованки Милинковић, наставници разредне наставе за допринос у  васпитно – образовном раду;
 4. Бојану Милешићу, за испољену хуманост;
 5. Јеротији Јанковићу, за допринос на пољу друштвених дјелатности.

Замјеник начелника Никола Савић уручио је плакете награђеним, које су ове године додијељене:

1.Универзитетско клиничком центру Републике Српске,   за допринос у лијечењу становништва са подручја општине Модрича;

2.Др Радомиру Вујовићу, за допринос у лијечењу становништва са подручја општине Модрича;

3.Николи Василићу, за допринос у развоју Мјесне заједнице Врањак.

Сваке године, на Дан општине, додијели се по једна Повеља као најзначајније општинско признање. До сада је Повеља уручена доктору Милану Јелићу, Општинској борачкој организацији, Рафинерији уља Модрича, постхумно покојном  проф. доктору Слободану Арсићу, начелнику општине Модрича Младену Крекићу, некадашњем министру здравља и социјалне заштите РС др Ранку Шкрбићу, постхумно покојном генералу Новици Симићу, постхумно покојном поручнику Раденку Брадашевићу, доктору Илији Кузмановићу, Фондацији „Oberwallis – Дјеца нашег свијета“, Одбојкашком клубу „Модрича оптима“  и тадашњој предсједници Владе РС Жељки Цвијановић.

Ове године Повеља је додјељена Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, за помоћ у санирању штета од поплава и допринос у развоју општине Модрича.

Начелник општине Младен Крекић уручио је повељу министру пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС Борису Пашалићу који се у име свих награђених захвалио на признању и рекао: „Са задовољством сам прихватио позив да присуствујем обиљежавању Дана општине Модрича. Данас је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС уручена повеља као највеће општинско признање. Желим да искажем захвалност због тога а истовремено преузимам велику обавезу да на овом подручју у будуће још више улажемо. Ми смо и раније општину Модрича посматрали као важну општину са аспекта пољопривреде, шумарства и водопривреде. У протеклих пет година по сонову подстицаја Министарство је на рачуне пољопривредних произвођача уплатило око 7,5 милиона КМ. Подстицаји су у 2014. године били око милион марака а 2018. године су порасли на 1 милион и 300 хиљада марака. У задњих пет година уложили смо значајна средства у водопривредне објекте, око 3 милиона марака. Задња интервенција је била у мају када смо интервентно уложили око 400.000 КМ како би заштитили град и насеља уз ријеку Босну. У наредном периоду очекује нас изградња насипа у Добор насељу у дужини око 3,5 километра, вриједности око 7 милиона КМ.“

По завршетку сједнице присутни су наставили дружење уз пригодан коктел.