У Плавој сали Српског културног центра 20. марта одржано је задње у низу предавања за произвођаче млијека у оквиру Зимске школе и  уручени цертификати.

Преко 80 фармера са регије Добој пратили су четири предавања која је у фебруару и марту мјесецу организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди- Подручна јединица Добој у сарадњи са Одјељењем за привреду и друштвене дјелатности општине Модрича и  Општинским  удружењем  пољопривредних произвођача „Модричка Поља“ Модрича.

Примарни циљ ове активности је да се повећа економичност производње млијека. Дио свог знања и искуства произвођачима млијека су пренијели еминентни стручњаци у овој области.

„Предавања су се односила на говедарску производњу са акцентом на производњу млијека и приплодног подмлатка. Предавања су се надограђивала и комплетирана је стручна материја која покрива све проблеме у производњи. Ми ћемо се трудити да након овог дијела кроз посјете фармама наставимо рад који смо започели овдје“ истакао је Драгиша Марковић, представник Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди- Подручна јединица Добој.

Цертификати о завршеној обуци су потребни мљекарима  да би се њихово млијеко могло наћи и у земљама Европске уније по стандардима ЕУ у производњи млијека.

Цертификате је уручио начелник општине Младен Крекић.

„У односу на неки предходни не баш тако задовољавајући  период у овој области, са задовољством могу рећи да данас у Модричи имамо 25 фарми које производе  4,5  милиона литара млијека годишње. Пресрећан сам што се окупио овако велики број фармера на једном мјесту. Захвалио бих се организаторима и заиста сјајним професорима који су одвојили своје вријеме и пренијели дио свог драгоцјеног знања  фармерима“, изјавио је начелник Крекић.

„Ја сам један од највећих фармера на подручју Републике Српске, па чак и Босне и Херцеговине. Резултати које постижем су надпросјечни. Нашао сам се међу овим људима да примјером покажем шта значи континуирано учити, јер понављање је мајка знања. Посебно ме импресионирало што се овим предавањима одазвао велики број људи и што су предавачи еминентни стручњаци, чија знања ја редовно примјењујем“, рекао је Чедо Боројевић, фармер из Шамца.

Општина Модрича од 2005. године у свом буџету планира средства за развој пољопривреде и села. Из наведених средстава прво се кренуло у обнову сточног фонда, посебно музних грла који је квалитативно и квантитативно уништен. Захваљујући подршци Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде, општине Модрича и организованом откупу млијека данас имамо 25 фарми музних грла које задовољавају стандарде ЕУ. На тим фармама се налази око 750 музних грла и приплодног подмлатка који служи за ремонт властитих фарми. Производња млијека данас достиже око 4,5 милиона литара од чега откупљивачи откупе око 2,5 милиона литара.

Да би постигли високу мљечност  наши фармери сами обезбјеђују сточну храну изузев премикса, тако да се засије око 8,5 хиљада хектара кукуруза и око 2 хиљаде хектара сточног крмног биља.

Колико се води брига о пољопривредним произвођачима говори чињеница да подстицајна средства из општинског буџета која су исплаћена у 2018. години износе око 100.000 КМ, а за ову годину су планирана средства у износу од 135.000 КМ.

Подстицајна средства на републичком годишњем нивоу за наше пољопривреднике, за млијеко и приплодне јунице износе око  1.000.000 КМ. Поред  наведених средстава од донатора  се обезбиједе  додатна средства.