У Српском културном центру, данас, 16. октобра 2019. године уручена су одликовања породицама погинулих бораца, за борце  које је поводом Видовдана – Дана крсне славе Војске РС и Дана погинулих и несталих  РС постхумно одликовала Медаљом заслуга за народ предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Одликовања су уручена  за 17  постхумно одликованих бораца, од којих је 13 из Модриче и 4 из Шамца.

Одликовања породицама су уручили у име предсједнице Републике Жељке Цвијановић, изасланик предсједнице Републике Мирко Којић  и начелник општине Младен Крекић.

Уручењу одликовања су присуствовали замјеник начелника Никола Савић, начелница одјељења за борачко – инвалидску заштиту и опште послове општине Модрича Боса Новаковић са сарадницима, начелница Одјељења за општу управу Лепа Тривић, предсједник Републичког удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Вељко Лазић, свештеници Српске православне цркве и породице одликованих бораца.

Постхумно су одликовани:

 1. Божић (Милана) Милован, Модрича, корисник права супруга Деса;
 2. Цвијановић (Чедомира) Радован, Модрича, корисник права мајка Винка;
 3. Ђукић (Симеуна) Јовица, Модрича, корисник права супруга Нада;
 4. Горановић (Милорада) Вујадин, Модрича, корисник права мајка Стана;
 5. Лазендић (Премила) Ненад, Модрича, корисник права отац Премил;
 6. Лукић (Томислава) Зорко, Модрича, корисник права супруга Јована;
 7. Лукић (Ранка) Драгутин, Модрича, корисник права супруга Љубинка;
 8. Мркаљевић (Бранка) Миливоје, Модрича, корисник права супруга Милојка;
 9. Пејић (Милоша) Дејан, Модрича, корисник права супруга Драгица;
 10. Пејић (Илије) Миленко, Модрича, корисник права супруга Ковиљка;
 11. Поповић (Милана) Михајло, Модрича, корисник права супруга Савета;
 12. Стајић (Алексе) Илија, Модрича, корисници права отац Алекса и мајка Ђурђија;
 13. Тодић (Благоје) Раденко, Модрича, корисник права супруга Кристина;
 14. Ђокић (Стеве) Александар, Шамац
 15. Вуковић (Арсе) Милан, Шамац
 16. Марковић (Милана) Бранко, Шамац
 17. Ђурић (Стојана) Ђоко, Шамац

„Од 2012. године до данас је уречено око 1870 постхумних одликовања породицама погинулих бораца. Са додјелом ће се наставити у складу са приједлозима Борачке организације и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Све породице ће за своје погинуле добити постхумна одликовања. На овај начин предсједница Републике исказује своје поштовање и неизмјерну захвалност свим нашим погинулим али и породицама погинулих  јер су и једни и други хероји. Заслужни су за слободу у којој данас уживамо, а та слобода се зове Република Српска“, истакао је Мирко Којић, изасланик предсједнице Републике.

„Захваљујем се свим породицама погинулих бораца који су данас дошли да им се уруче одликовања. У име присутних породица и у своје име желим да изразим неизмјерну захвалност предсједници Републике Жељки Цвијановић на додјели одликовања. Било је присутно доста емоција, јер ове породице у себи носе неизљечив бол. Уручена су значајна одликовања која не могу замијенити нечији живот али је овим људима драго да нису заборављени ни они ни њихови најмилији“, изјавио је начелник Крекић.

„Син ми је нестао на Возућој 1995. године и нисмо га никада нашли. Погинуо ми је отац, брат и син за којим бол не пролази. Захвалила бих се на одликовању које је знак пажње за нас и поштовање према мом покојном сину“, рекла је Ђурђија Стајић, мајка несталог борца Илије Стајића.

„Захваљујем се свима што нисмо заборављени и што мој муж није заборављен“, рекла је Стана Ђурић из Шамца, супруга Ђоке Ђурића.

„Захвалио бих се предсједници Републике што је поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих  РС постхумно одликовала одређени број бораца. Од 2012. године на наш приједлог и приједлог Борачке организације одликује се одређени број бораца. Апелујем на породице погинулих бораца чији погинули још нису одликовани да се пријаве у општинске или градске институције или директно у Удружење да би се нашли на списку и  добили заслужено признање“, рекао је предсједник Републичког удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Вељко Лазић.