Штаб цивилне заштите општине Модрича у ужем саставу одржао је данас, 11. марта 2020. године ванредну сједницу након појаве корона вируса. Сједници су присуствовали начелник и замјеник начелника општине Младен Крекић и Никола Савић, представници Цивилне заштите, Полицијске станице, Дома здравља, АД „Комуналац“, Дјечијег обданишта, те представници основних и средње школе.

На сједници је анализирана ситуација на подручју локалне заједнице када је у питању појава корона вируса, договорене мјере превенције, те донесени одређени закључци.

„Састанак смо организовали у циљу превентивног дјеловања и да грађанима дамо одређене упуте. Не желимо изазвати страх и панику, ради се само о превенцији. Наша обавеза је да обавијестимо шта се то до сада предузело. Дом здравља је предузео низ мјера и активности. Обезбиједили су просторију за преглед, одређени број маски и 25 скафандера који спречавају прелазак вируса на друге. То је за сада довољно али ћемо настојати да обезбиједимо додатну опрему.  Моле се сви који долазе из земаља које су у великој мјери погођене вирусом да се телефонски јаве Дому здравља. Телефони се налазе на обавјештењима и летцима, који су дистрибуирани.  На тај начин желимо предуприједити болест. Добро је што су школе затворене али је потребно апеловати да се дјеца масовно не окупљају јер није распуст. Сматрам да је ова ситуација пролазна али морамо предузети све када је у питању превенција, како би на најбољи начин заштитили наше грађане“, истакао је начелник Крекић.

Докторица Дома здравља Модрича  из Хигијенско – епидемиолошке службе Слободанка Симић говорила је о превентивним мјерама предузетим с циљем спречавања појаве корона вируса на подручју општине Модрича, те изјавила: „У Дому здравља предузели смо мјере према грађанима и унутар институције. Одштампали смо летке на којима се налазе бројеви телефона на које се повратници из земаља које су заражене корона вирусом могу јавити. Летке смо распоредили на свим јавним мјестима. Основна информација је да нема потребе за доласком у Дом здравља, него да се јаве телефоном. Грађани који имају проблем респираторне природе, грипе, чији су симптоми веома слични корона вирусу требају телефонски контактирати породични тим и договорити преглед, с циљем да заштитимо остале пацијенте и здравствене раднике. Када су у питању наши суграђани који се враћају из Италије, за двије седмице колико пратимо јавило нам се њих 13. У четрнаестодневном потребном надзору седам је прошло тај период, а шест је још у надзору. То су мјере кућне изолације са здравственим надзором. На подручју општине нема обољелих од корона вируса.“