У оквиру проглашења редовне одбране од поплава на подручју Републике Српске, од стране ЈУ „Воде Српске“ извршено је измуљивање Западног латералног канала у дужини око 3,5 km чиме је побољшана проточност за брдске воде. Такође, извршена је реконструкција „малог“ насипа у Добор насељу у Мјесној заједници Модрича 4. Овом реконструкцијом постојећи насип је проширен и подигнут за 50 до 70 cm у дужини од 1800 m.

„Данас после завршетка грађевиснких радова на уређењу насипа у Добору и измуљивања Западног латералног канала у Скугрићу можемо спремније чекати падавине које су најављене за данас поподне и наредних дана. Очекујемо мало већи интезитет падавина и пораст водостаја брдских ријека, евентуално Латералног канала. Што се тиче водостаја ријеке Босне за сада смо мирни јер је у горњем и средњем току ријеке Босне водостај у стагнацији и далеко је испод коте редовних мјера одбране од поплава. Код нас  јутрос је уочен благи пораст али опет близу коте 0 што је далеко испод редовне одбране од поплаве. За Модричу редовна одбрана од поплаве су вриједности од + 300cm. Припремили смо људство и материјална средства за падавине које очекујемо данас и наредних дана. Такође, постоји могућност и за појаву клизишта с обзиром на очекиване падавине,“ изјавио је Жељко Терзић, самостални стручни сарадник за цивилну заштиту.

Општински штаб за ванредне ситуације је предходно прогласио приправност првог степена  за извршиоце задатака заштите и спашавања од поплава на подручју општине Модрича. У складу са тим извршене су организационе припреме у случају потребе за реализацијом планираних задатака.

„Налазимо се овдје поред насипа који је завршен синоћ, у веома брзом року. Желио бих да се захвалим Влади Републике Српске и Дирекцији за воде као и Општини Модрича који су препознали наш проблем и одобрили нам средства да се подигне овај насип прије падавина. Грађани су за сад мирни, има бојазни од наредних падавина али пратићемо ситуацију заједно са Цивилном заштитом и поступићемо по упутствима. Заједнички смо разрадили план и у случају евентуалне евакуације становништво и имовина, али надамо се и мислимо да до тога неће доћи,“ рекао је Миле Божић, предсједник Мјесне заједнице Модрича 4.