Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић посјетио је данас, 17. јула 2021. године општину Модрича и разговарао са начелником општине Јовицом Радуловићем и његовим сарадницама, о стању у локалној заједницу, изазваном великом количином падавина.

Разговарано је и о превентивним мјерама, јер се према информацијама добијених од Републичког хидрометеоролошког завода очекује нови талас великих количина падавина у периоду од недјеље 18. јула до понедјељка 19. јула 2021. године. Тема су били и проблеми са којима се сусрећу локалне заједнице у систему заштите и спасавања изазваним природним непогодама.

Директор Новитовић је обећао да ће сутра у Модричу стићи материјално-техничка подршка у виду пумпи, исушивача и дезинфекционих средстава, те да су на располагању уколико буде потребе за додатним ангажовањем људства.

„Оно што је задесило Модричу је за нас велико искуство и школа. Све похвале за институције и појединце унутар локалне заједнице, који су се одговорно понијели у овој ситуацији, а и даље су у стању приправности. Републичка управа цивилне заштите ће заједно са Владом Републике Српске изнаћи начин да помогне Модричи у санирању настале штете“, истакао је Новитовић.

Начелник се захвалио директору што се одазвао позиву, одмах посјетио Модричу и пружио значајну помоћ.

„Данас смо отворено разговарали о свим проблемима са којима се сусрећемо у систему заштите и спашавања у оваквим ситуацијама. Покушали смо препознати све потезе које је потребно предузети у наредном периоду, како би што спремније дочекивали овакве или сличне ситуације. Живимо у сливу ријеке Босне, те имамо проблем са канализацијом, о чему са упознао директора. У наредном периоду морамо радити на едукацији становништва, што бољој опремљености Општинске управе и Цивилне заштите, те усавршавању кадрова. Синоћ смо урадили све што је у нашем домену и моћи, као би спријечили штетне посљедице. Надам се  да ћемо и поред лоших метереолошких најава за наредне дане, избјећи лошу ситуацију, али на нама је да будемо приправни“, рекао је начелник