Замјеник начелника Никола Савић и представник Развојног програма Уједињених нација (УНДП) Дарио Милачак потписали су данас, 12. октобра 2020. године Иницијативу за зеленију и одрживу будућност која има за циљ садњу садница на подручју локалне заједнице.

Овом Иницијативом настоји се умањити проблем загађења ваздуха, земљишта и воде. Садња дрвећа има значајан утицај уколико се предузима редовно и у већем обиму. Дрвеће спречава клизишта и ерозију тла, смањује ризик од поплава, обогаћује ваздух, те помаже у борби против климатских промјена.

„УНДП је покренуо иницијативу са јединицама локалне самоуправе о садњи разноразних садница на 125 локација у 15 локалних заједница. Засадиће се 10.000 садница поред ријечних корита, двориштима болница, вртића, школа, на излетиштима и другим локацијама“, изјавио је Дарио Милачак.

На подручју општине Модрича у току ове године биће засађено 625 садница на различитим локацијама.

„У склопу пројекта засадиће се нове саднице на потезу између старог и новог моста, око школа, вртића, стадиона и на другим локацијама гдје се окупљају млади. Желимо унаприједити животну средину, како би била здравија за наше грађане. Захвалио бих се УНДП за све досадашње пројекте на подручју општине Модрича, у којима су дали своје учешће“, рекао је замјеник начелника Никола Савић.