Удружење пчелара „Багрем“ Модрича организовало je изложбу меда под називом „Медена улица“. Изложба је одржана на Тргу др Милана Јелића  данас, 28. јула 2020. године.

На изложби је учествовало 12 пчелара са подручја општина Модрича, Шамац и Петрово.  Изложба је организована у оквиру пројекта „Теглица чисте природе“, коју реализује Удружење у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација, а под финансијским покровитељством Европске уније. Циљ пројекта је промоција домаћег требавског меда и представљање  здравих производа домаћих произвођача на тржишту.

„Ова година је јако лоша због лоших временских прилика.  Дешавале су су честе промјене времена, биле су велике разлике у дневним и ноћним температурама и касни мразеви који су уништили скоро комплетну багремову пашу. Због тога пчеле немају скоро ништа меда у кошницама те ће бити тешко припремити друштва за зиму. По кошници неки пчелари нису имали ништа врцати док су неки имали максимално 7 до 8 килограма“ рекао је Анто Милардовић, један од излагача меда.

Удружење пчелара ће поклонити 10 kg меда Дневном центру за дјецу са посебним потребама „Сунце Обервалиса“.

„Ја пчеларим 30 година и могу рећи да је ово једна од најлошијих година за производнњу правог меда. Мед је подбацио у свим пашама, видјећемо шта ће бити даље, али ово ће бити лоша година. Ми смо цијену меда задржали од прошле године и не вјерујем да ћемо је мијењати због наших купаца,“ рекао је Мирко Јанковић, пчелар из Модриче.

Удружење грађана „Багрем“ тренутно броји 80 чланова који укупно посједују око 4500 кошница. Ова година за пчеларе је била јако лоша са просјечним приносима од 2 до 3 килограма меда по кошници. „Ми смо у склопу пројекта „Теглица чисте природе“  требали имати обуку за 10 младих пчелара, али је интересовање било велико тако да је кроз обуку прошло 20 пчелара. Нажалост, пандемија корона вируса нас је прекинула у марту када је било највише посла на пчелињаку, наставили смо прије мјесец дана и данас је ово завршна манифестација. Такође због пандемије на данашњој изложби мало је излагача и посјетилаца, нема нам дјеце из вртића који су били наши стални посјетиоци,“ изјавио је  предсједник Удружења Мирко Божић.

Изложбу меда посјетио је и начелник општине Младен Крекић са сарадницима који је овом приликом рекао: „Овакве манифестације су увјек значиле много јер су окупљале много грађана. Можда сад у овом тренутку значе и више. У овој борби против опаке болести наши пчелари су изашли у град, држе дистанцу која је потребна, хоће да прикажу оно што сами произведу и да грађани виде да је то добра ствар. Они се баве и хуманим радом јер ће дио својих производа даривати дјеци са посебним потребама. Неопходно је да се напомене да је УНДП и у овој ситуацији уложио негдје око 12 хиљада марака. Данас учествује 12 излагача и сигурно би их било више да је ситуација другачија. Ја сам задовољан што су они ту да покажу шта имају у свом асортиману и надам се да ћемо у мјесецима и годинама испред нас имати боље стање.“