Парастосом и полагањем вијенаца, 03. маја 2021. године обиљежен је дан када су прије 29 година почеле борбе за ослобођење Модриче.

На централни споменик борцима за Републику Српску  вијенце су положили представници Удружења ветерана ВРС Модрича, Општинске борачке организације Модрича и општине Модрича.

Цвијеће је положено и на гроб борца Раденка Брадашевића, прве жртве протеклог одбрамбено-отаџбинског рата из Модриче, као и у Спомен соби.

Начелник општине Јовица Радуловић је нагласио да сви који учествују у друштвено-политичком животу треба да преносе будућим генерацијама шта се дешавало на нашим просторима, колико је рат зло и колику вриједност има мир. „Данас смо се поклонили сјенама свих оних који дадоше животе у одбрани Модриче, али исказали и дубоко поштовање борцима који су тада остали у окружењу, чекајући помоћ од својих сабораца“, рекао је Начелник.

„Имала сам непуне двије године када ми је отац погинуо. Јако ми је тешко јер бих вољела да га се бар сјећам. Окупљање на његовом гробу сваке године је доказ да није заборављен“, истакла је Мирна, кћерка покојног Раденка.

„Раденко је  изгубио живот недалеко од кућног прага. Тај дан смо се радовали доласку наших сабораца са Требаве и Вучијака, али смо на крају дана туговали за нашим Раденком“, изјавио је Богдан Шарчевић, предсједник Скупштине Удружења ветерана ВРС Модрича.

На данашњи дан прије 29 година српски борци су деблокирали Модричу и из обруча спасили око 200 Срба, углавном жена и стараца. Тиме је и почела операција ослобађања града. Модрича је коначно ослобођена 28. јуна 1992. године у операцији Коридор.