Iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke saopšteno je da su tokom maja pokrenuli inicijativu za proglašenje zaštićenog područja prirode Duga Njiva sa Opštinom Modriča.

„U proteklom periodu obavili smo nekoliko aktivnosti na pripremi postupka proglašenja novog zaštićenog područja Duga Njiva na planini Trebava, na granici Modriče i Doboja. U periodu od 2010. godine povremeno smo radili na prikupljanju podataka o bogatstvu vrsta, ekosistema i drugim vrijednostima ovog područja, u zadnje vrijeme obavili smo nekoliko neformalnih razgovora sa predstavnicima opštine Modriča, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, kao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kako bi se utvrdio potencijal i obim zaintersovanih strana za uspostavljanje novog zaštićenog područja na teritoriji Republike Srpske. Opravdano mislimo da je ova ideja sazrela, a naišli smo na spremnost i podršku opštinske uprave Modriča, koja je izrazila interes da partnerski sprovodimo sve aktivnosti, imajući u vidu da se predloženi obuhvat ovog područja od ukupno 4000 ha nalazi većinski na teritoriji opštine Modriča.“ izjavio je Jovica Sjeničić, predsjednik DIZB-a.

Nakon zaprimljene inicijative obavljen je prvi sastanak sa predstavnicima Opštine Modriča, kojima su predstavljeni osnovni  koraci u ovom postupku i usaglašeni planovi za naredni period. Načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Modriča Bojana Kurešević izrazila je interes za zajedničko vođenje ovog postupka i predstavila planove opštine na ovom području koji se mogu realizovati zajedno sa ovim projektom.

„Područje Duga Njiva ima mnoge neistražene biološke vrijednosti, centar je prirode trebavskog kraja, ima posebnu ljepotu brdskih pejzaža. Zbog geografskog položaja i nadmorske visine ima značaj kao vidikovac, raskršće starih puteva i vazdušna banja, zbog čega ima potencijale kao turistička atrakcija ovog kraja. Ovaj lokalitet je i centar duhovnosti i kulturno-istorijskih vrijednosti ovih krajeva sa manastirom Sv. Proroka Ilije i nekim arheološkim lokalitetima. Međutim, nikad sva znanja i potencijali ovog područja nisu sistematski istraženi, adekvatno promovisani, niti je područje na osnovu toga proglašeno pravno zaštićenim, iako za to postoji osnova u Prostornom planu, spisku potencijalno zaštićenih područja Šumarskog fakulteta i Zavoda.“ izjavila je Bojana Kurešević, načelnica Odjeljenja za privredu.

Iz DIZB-a saopštavaju da ovo područje ima i dugu tradiciju korišćenja od strane lokalnog stanovništva kroz obilježavanje važnih datuma za narod trebavskog kraja, manifestacije i rekreaciju, ali i neke probleme u očuvanju ovog područja, kao što je ilegalna sječa šume u nekim zonama ovog obuhvata što treba posebno obraditi u Studiji zaštite i raspraviti tokom javnih prezentacija projekta kako bi se što kvalitetnije i održivije upravljalo ovim područjem u budućnosti.