Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Републике Српске Сребренка Голић, боравила је данас, 12. новембра 2020. године у радној посјети општини Модрича. Повод посјете је потписивање Меморандума о  унапређењу енергетске ефикасности у ЈУ Средњошколски центар „Јован Цвијић“ Модрича. Меморандум су потисали у име:

  • Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Сребренка Голић, министар;
  • ЈУ СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича, Новка Марковић, директор;
  • Општине Модрича, Никола Савић, замјеник начелника;
  • Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС, Срђан Тодоровић, директор.

У оквиру Пројекта „Енергетска ефикасност у БиХ“, Управљачки одбор је на сједници одржаној у јулу 2020. године донио одлуку да се спроведу мјере енергетске ефикасности на објекту ЈУ СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича.

У пакету мјера енергетске ефикасности имплементираће се:

  • Зидови – фасадни систем спољашње топлотне изолације од камене вуне;
  • Нови ПВЦ прозори, двоструко застакљени;
  • Нова АЛУ врата, двоструко застакљена;
  • Грејни систем – замјена котлова са новим котловима на пелет/дрво; реконструкција грејног система,
  • Расвјета – дјелимична замјена старих флуо свјетиљки.

„Данас присуствујемо једном заиста лијепом догађају. Вриједност инвестиције је милион конвертибилних марака. УНДП заједно са Фондом за заштиту животне средине финансира 30% вриједности, удруженим средствима Краљевине Шведске и Фонда , а Влада Републике Српске ће издвојити 700.000 КМ у ову намјену. Обзиром да је ово једини средњошколски центар на подручју општине, ученици и запослени заслужују бољи комфор и топлије учионице. Најбитније је да ће се и енергент који тренутно користе, а то је мазут, замијенити пелетом или дрветом. Очекујемо да ће прва фаза пројекта почети за неких мјесец дана“, истакла је министарка Голић.

„Исказао бих задовољство што се један овако значајан пројекат реализује у Модричи. Захвалио бих се у име ученика и грађана свим донаторима који су омогућили обнову школе, као и директорици школе Новки Марковић која је препознала потребу за уређењем школе, како би ученици и запослени имали боље услове за боравак“, рекао је замјеник начелника Никола Савић.

Након потписивања Меморандума, слиједи расписивање тендера, прво за столарију, а затим  за фасаду са електро и машинским дијелом.

Захваљујући Влади Републике Српске, на објекту  школе се по први пут ради реконструкција, која поред модерног и лијепог изгледа има првенствено карактеристику утопљености и уштеде.

Ове школске године у ЈУ СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича наставу похађа 641 ученик у гимназији, техничким и стручним школама. У школи је запослено 76 радника од чега су 55 у настави. Објекат школе има 2600 м2 површине затвореног простора.

„Ово је један велики корак према остварењу циља, да се настава и усвајање новог знања у будућности одвија  у условима значајно повећаног комфора, кроз мјере и реализацију радова који се планирају Пројектом. Осим тога очекујемо знатну уштеду енергије, тј. знатно мање трошкове, а радујемо се и што ће наша школа засијати у новом руху и што ће нашем граду дати љепши изглед. И на крају, оно  што није ништа мање важно, а то је  да ће уштеда у енергији на нашем објекту наредних 10 година бити усмјерена у неки нови пројекат попут овог нашег. Нама предстоји велики задатак, а то је и даље радити на подизању свијести о потреби повећања енергетске ефикасности, промовисању чисте енергије, кориштење обновљивих извора и  здраве околине. У име свих ученика, наставника и ваннаставног особља школе, захваљујемо се на разумијевању, подршци и напорима свим учесницима у пројекту“, истакла је директорка Новка Марковић.