У Плавој сали Српског културног центра, 4. јануара 2021. године организовано је потписивање уговора о стипендирању нових студената којима је стипендија додијељена за академску 2020/2021. годину. Догађај је организован у складу са препорукама и мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације.

Начелник општине Јовица Радуловић поздравио је присутне, пожелио  студентима пуно среће у будућем школовању и животу,  те истакао да је данашњи дан један од значајнијих за локалну заједницу.

„Наставили смо традицију из предходног периода, те ћемо и ове године стипендирати 65 нових студената. Обавеза свих нас који руководимо општином Модрича а и Републиком Српском је  да покушамо створити услове да се будући академски грађани након завршетка студирања врате у своје родно мјесто и ту покушају наћи запослење. На тај начин ћемо свакако градити бољу и љепшу Модричу, као и Републику Српску“, изјавио је начелник.

Општина Модрича је до сада стипендирала  1334 стундената и тај број се ове године повећао за 65 нових и износи укупно 1399.  У академској 2020/2021. години стипендија ће се исплаћивати за 178 студената.

У сарадњи са привредницима са подручја наше општине утврђена су  дефицитарна занимања, а то су студиј машинства и студиј електротехнике. Наведена занимања су по Конкурсу бодована са додатних 30 бодова. Право за додатно бодовање на основу дефицитарног занимања остварило је десет  студената.

У име студената присутнима се обратио и захвалио на додијељеној стипендији Жељко Трипић, студент друге године Електротехничког факултета у Бања Луци.

„За мене ова стипендија представља велики подстицај а мојим родитељима финансијску помоћ у наставку мог школовања. Захвалио бих се општини Модрича што је препознала наш рад и труд“, изјавио је Трипић.

„Захвалила бих се општини Модрича на челу са Начелником на указаном повјерењу и додијељеној стипендији. Стипендија за нас значи много у финансијском смислу али и као мотивација да наставимо остваривати резултате“, рекла је Ања Јандрић, студент друге године Факултета организационих науку, Универзитета у Београду.

Студентима општине Модрича  исплаћују се стипендије у мјесечном износу од 100 КМ, с тим да се за 30 % увећава студентима који су у претходној години студија положили све испите и постигли успјех 8,00 и више, те износи 130 КМ.

У 2021. години за стипендирање студената из буџета општине Модрича планирано је издвајање у висини од 200.000,00 КМ.