У згради општине Модрича, 24. новембра 2021. године потписани су уговори  о заједничкој сарадњи у производњи поврћа у пластеницима између ПЗ “Еко плод” и 30 пољоппривредних произвођача, која проширују производњу.

Овим Уговором пољопривредни произвођач се обавезује да ће Задрузи предати минимално 100 килограма паприке или парадајза, а Задруга је дужна откупити наведену количину стандардног квалитета.

Задруга је као лидер у ИФАД пројекту преко бизнис плана “Производња паприке у добојској регији” набавила  пластенике површине 100 метара квадратних, са комплетном опремом за наводњавање, по систему „кап по кап“. Вриједност пројекта је 78.000 КМ, од чега је учешће општине Модрича 20.200 КМ, уз обавезу учешћа корисника у износу од 600 КМ, а преостали износ се финансира из ИФАД пројекта.

Општина није била у обавези да суфинансира овај пројекат као претходне, али је  одлучила да помогне како ПЗ „Еко плод“, тако и пољопривредним произвођачима у суфинансирању пластеника, с циљем стварања чвршћих веза између произвођача и откупљивача, чиме се и знатно смањило учешће корисника у финансирању.

Стратегијом развоја општине Модрича 2017.-2026. година „Успостављање квалитетне основе за развој конкурентне пољопривреде, МСП, предузетништва и туризма“ је дефинисан као стратешки циљ развоја општине Модрича. Из наведеног стратешког циља развијена конкурентна пољопривреда и повећан пласман пољопривредних производа на домаћем и страном тржишту је дефинисан као први секторски циљ.

Настоји се подићи ниво биљне производње са подстицајним мјерама, посебно за пољопривредне произвођаче који склопе кооперантске уговоре са локалним откупљивачем ПЗ „Еко-Плод“.

„Заиста сам поносан што данас присуствујемо закључењу ових уговора. Ове године смо ставили акценат на ПЗ „Еко плод“ , а њихови производи су већ заступљени у Аустралији, једном дијелу Европе, али и на домаћем тржишту. Покушавамо обезбиједити пласаман производа свим домаћим произвођачима, гдје ће задруга имати задатак да сав вишак производа буде откупљен. Заокружили смо циклус и омогућили људима да од свог рада могу остварити одређену зараду“, истакао је начелник Радуловић.

„Већ се бавим пластеничком производњом коју сада знатно проширујем. Захваљујем се општини Модрича на помоћи у финансирању, као и ИФАД пројекту. Планирам производити салату, паприку и парадајз“, истакла је Драгица Бабић.

„Много ми значи ова подршка. Планирам и своје дјецу укључити да се баве овим послом, као би створили боље услове за живот“, изјавила је Слађана Марић.