У организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Добој, Општинског удружења пољопривредних произвођача „Модричка Поља“ Модрича и општине Модрича, 19. фебруара 2020. године одржано је предавање у оквиру Зимске школе за образовање мљекара. Првом од три планирана предавања присуствовали су начелник општине Младен Крекић, замјеник начелника општине Никола Савић и  произвођачи млијека из једанаест општина регије Добој.

Начелник Крекић је поздравио присутне и рекао: „Драго ми је што се окупио велики број произвођача млијека јер имају прилику да од еминентних стручњака чују неке нове  методологије које ће моћи примијенити на својим фармама. Влада Републике Српске и општина Модрича дужи низ година кроз подстицаје и субвенције даје подршку пољопривредним произвођачима.“

Доктор ветеринарске медицине Драгиша Јесторовић, аутор емисије „Ветеринари без граница“ презентовао је сљедеће теме:

  • Нове методе рјешавања проблема стерилитeта у запатима високо – млијечних грла;
  • Смањивање појаве субклиничког маститиса у запатима високо – млијечних грла.

„Највећи проблем са којима се колеге ветеринари сусрећу на терену је репродукција и оболење млечних жлезда. У складу са тим смо дали информације како провести превентивне мјере“, истакао је др Јесторовић.

„За било коју област пољопривредне производње едукација је од великог значаја.  Пољопривредна област није што је некад била.  То је данас скуп комплексних активности које треба провести  да би се од ње могло живјети на селу. Мљекарска проиводња је тешка, захтјевна и зато су посебно битне ове обуке“, истакла је Радмила Цвијић, представник Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Добој.

„Имам укупно 270 грла, од чега је у мужи тренутно 94 музних грла. У прошлој години произвео сам 750.000 литара млијека. Ова предавања су потребна, корисна и дјелотворна. Најеминентнији стручњаци из области мљекарске производње нам преносе своја знања и искуства“, рекао је Ристо Кузмановић, фармер и предсједник Општинског удружења пољопривредних произвођача „Модричка Поља“.