Сједница Општинског штаба за ванредне ситуације одржана је данас, 24. јула 2020. године  са почетком у 13.30 часова. Поред чланова Штаба сједници је присуствовала и директорица ЈПУ „Наша радост“ Модрича Љубица Ђекић. Разматран је сљедећи дневни ред:

  1. Хигијенско-епидемиолошка ситуација на подручју општине Модрича.
  2. Рад јавних установа и предузећа и других привредних субјеката .
  3. Разно.

О првој тачки Дневног реда чланове штаба информисао је директор Дома здравља Дарко Стефановић. За посљедња 24 часа тестирано је 39 лица од којих је 12 лица позитивно на вирус корона. Са данашњим даном заражено је укупно 119 лица од којих је активно 27, а излијечено 98. У болници се тренутно налази осам лица.

„Тренутна епидемиолошка ситуација на подручју општине Модрича је стабилна и под контролом. Свакодневно имамо лица која се јављају у Дом здравља са симптомима корона вируса. У посљедњих пар дана повећан је број заражених и углавном се ради о тинејџерима. Данас од 12 заражених осам лица су из старачког дома, а четири лица су непосредни контакти тинејџера“, рекао је директор Дома здравља.

Поводом друге тачке дневног реда расправљало се о раду дјечијег обданишта и раду угоститељских објеката. Командант штаба Младен Крекић упознао је присутне да је у обданишту тестирано 28 радника и да су сви негативни, да нико од запослених не може почети радити док се не тестира и да је извршена дезинфекција. Присутне је упознао са актом  Управног одбора  ЈПУ „Наша радост“ Модрича у којем се наводи да су испоштоване све мјере заштите што је констатовао и здравствени инспектор, те да је Управни одбор сагласан да обданиште може почети са радом.

Директорица обданишта је информисала присутне да је установа спремна за почетак рада и потврдила да су испоштоване све мјере како је претходно навео командант штаба.

У дискусији су учестовали директор Дома здравља као и предсједник Скупштине општине Модрича Велибор Цвијић који су инсистирали, а директорица обданишта потврдила да сваки родитељ потписије изјаву да добровољно и под ризиком шаље своје дијете у вртић. Донесен је закључак да од понедељка 27. јула 2020. године дјечији вртић почиње са радом.

Командант штаба Младен Крекић је информисао да у посљедње вријеме угоститељски објекти и поред честих контрола од стране локалних инспектора, комуналне полиције и републичке инспекције на поштују радно вријеме које је одређено до 23.00 часа. Након дискусије наложено је комуналној полицији и инспекцијским службама да појачају контролу рада угоститељских објеката и поштивања радног времена.

„Данас је разговарано о стању и мјерама превенције и заштите од вируса корона. Дошло је до повећаног броја заражених. Дјечији вртић не ради три до четири мјесеца. Да би почео радити захтијевали смо да сви запослени буду тестирани и донијели смо закључак да вртић може почети са радом од 27. јула 2020. године, имајући у виду да су испоштоване и предузете све мјере превенције и заштите. Контрола рада вртића свакако ће бити појачана. Мора се водити рачуна и о мјерама заштите у угоститељским објектима који без обзира на инспекцијске контроле не поштују радно вријеме. Не можемо заборавити да је пет лица умрло, а 119 заражено. Мјера забране посјете старачким домовима је одавно на снази, без обзира на то данас се појавило осам заражених у једном старачком дому. Сматрам да је ситуација под контролом. Све ћемо урадити да спријечимо ширење болести“, рекао је Командант штаба Младен Крекић.