Сједница Општинског штаба за ванредне ситуације одржана је данас, 11. маја 2020. године  са почетком у 12,00 часова.  Командант Штаба информисао је присутне да  је од почетка пандемије у Модричи на вирус корона тестирано 190 лица. Од једанаест лица заражених корона вирусом  четворо је  потпуно излијечено, четири особе  су још у фази лијечења, а троје нажалост преминуло.  У карантин je смјештено 25 лица. Под здравственим надзором налази се 62 лица, а за 771 је истекао здравствени надзор. Анализиране су досадашње мјере и донесен следећи:

ЗАКЉУЧАК
о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазванe новим вирусом корона (COVID-19) у општини Модрича

 

 1. У циљу превенције ширења вируса корона SARS-CoV-2 и COVID-19 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва налаже се провођење сљедећих мјера:
  1)
  забрањује/у се до 25.05.2020. године:
  – сва јавна окупљања и
  – такмичарске активности спортских организација и спортиста,
  2) забрањује/у се до 18.05.2020. године:
  – рад дјечијим играоницама и
  – активности спортских организација и спортиста које обухватају тренажни процес.
 1. Ограничава се рад до 25.05.2020. године:
  1) У временском периоду који не нарушава трајање полицијског часа:
  – трговинама на велико,
  – трговинама на мало прехрамбеном и непрехрамбеном робом,
  – субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача,
  –  угоститељским објектима за исхрану и пиће,
  – субјектима који врше доставу хране ако су регистровани за обављање те дјелатности,
  – фитнес центрима (фитнес, боди билдинг клубовима и сличним облицима организовања),
  – приватним стоматолошким амбулантама,
  -с убјектима услужних и занатских дјелатности чије обављање захтијева непосредан контакт са корисницима (фризерски и други третмани за уљепшавање и дјелатности за његу и одржавање тијела),
  -пољопривредним апотекама,
  – бензинским пумпама и плинским пумпним станицама за дио пумпне и станице у којем је смјештен продајни и угоститељски објекат, а без временског ограничавања рада када је у питању продаја горива, других нафтних деривата и плина и
  – приређивачима игара на срећу.
  2) Зелене пијаце од 07:00 до 16:00 часова.
  3) Сточне пијаце од 05:30 до 07:00 часова, само уторком.
 1. Од 18.05. до 25.05.2020. године, ограничава се рад у временском пероду који не нарушава трајање полицијског часа:
  • рад дјечијим играоницама и
  • активности спортских организација и спортиста које обухватају тренажни процес.
 1. У периоду из тачке 2. овог закључка угоститељи који послују у угоститељском објекту за смјештај могу без временског ограничења пружати услуге смјештаја, као и услуге исхране и пића гостима и трећим лицима са временским ограничењем из тачке 2. подтачка 1. овог закључка.
 2. Сви субјекти из т. 2. и 3. овог закључка дужни су организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења COVID-19 болести на радном мјесту.
 3. Сви субјекти из т. 2. и 3. овог закључка могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са Упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.
 4. Органи општине Модрича и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати свој рад како слиједи:
  1)на улазу у све службене просторије органа из ове тачке које пружају услуге грађанима ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављење дужих редова у затвореном простору и
  2) одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два (2) метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.
 5. Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и општинских инспектора и Комуналне полиције.
 6. Овим закључком ставља се ван снаге: Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона(COVID-19) у општини Модрича број: 02-85-14-20 од 28.04.2020. године („Службени гласник општине Модрича“ број 9/20)  и 02-85-15/20 од 29.04.2020. године („Службени гласник општине Модрича“ број 9/20).
 7. Овај закључак ступа на снагу даном доношења и примјењиваће се до 25.05.2020.године, а објавиће се у Службеном гласнику општине Модрича.

Командант Штаба је упознао присутне да је у току викенда извршена још једна дезинфекција главних градских улица, паркова, игралишта и других јавних површина. Обзиром да је на снази ублажавање мјера, те да  дјечији вртићи, угоститељски објекти и услужне дјелатности почињу са радом, вршена је и дезинфекција прилаза и простора око наведених објеката. Цивилна заштита ће у сарадњи са волонтерима наставити са подјелом маски и рукавица грађанима.

„Нажалост у Модричи је још једно лице преминуло од вируса корона. Ради се о старијој особи. Овим путем породици изјављујем искрено саучешће. У карантину се налазе лица која су се из оправданих разлога вратила у своју локалну заједницу и морају да прођу процедуру изолације. До сада су сва тестирана лица била негативна на вирус корона. У дјечији вртић је до данас пријављено 95 дјеце за боравак. Без обзира на ублажавање мјера ми се и даље морамо придржавати прописаних мјера, те ношења маски и рукавица. Морамо сачувати и себе и друге. Захвалио бих се грађанима Модриче на до сада заиста завидном поштовању мјера“, рекао је начелник Крекић.

Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић истакао је да свакодневно прате мјере и упутства Института за јавно здравство и у складу с тим поступају.